Un dels principals factors causants de la situació d’emergència climàtica en què ens trobem és la gestió dels residus, sobretot en les grans ciutats. Els abocadors creixen de forma desmesurada a les perifèries de les ciutats i els plàstics inunden mars i oceans, a més de la despesa de diners que suposa gestionar tantes quantitats de deixalles. És per tot això, que es fa necessari que repensem noves maneres de gestionar les deixalles, i una d’elles, a part de reduir els residus que generem (reduir el nostre consum), és fer compostatge de les restes orgàniques. En aquest context, aquesta setmana diversos països celebrem la Setmana Internacional del Compost, una iniciativa per informar i promoure l’ús del compost i els seus beneficis.
El compostatge és un procés de descomposició de la matèria orgànica, gràcies a diversos microorganismes, bacteris, fongs i invertebrats que viuen al sòl. Aquest procés es fa de manera natural al medi i aporta grans beneficis al sòl, com: prevenir l’erosió, redueix els residus, promou la biodiversitat, aporta nutrients al terra, etc.
El grup d’horta del Casal de Gent Gran de Navas, que forma part de la Xarxa d’Horts del districte de Sant Andreu, arran del seu interès per l’agricultura i amb la voluntat de voler tancar el cicle de l’orgànica, van iniciar fa uns mesos un procés d’aprenentatge per poder fer compostatge urbà. Des de l’inici d’aquest aprenentatge, han fet un recorregut per totes les fases del procés, els animals que intervenen, els diferents tipus que n’hi ha, les possibles problemàtiques amb les quals es poden trobar i les possibles solucions. Un cop adquirits els coneixements, es va decidir el millor lloc on ubicar la caixa compostadora a l’hort i es va construir. Un cop fet això, finalment, es va inaugurar i es va fer la primera aportació de matèria orgànica.
Si voleu saber més de compostatge al districte, podeu posar-vos en contacte amb l’Aula Ambiental del Districte de Sant Andreu fent clic aquí.