Després de la pandèmia... Arriba l'esport!

02/05/2022 - 10:12

Després de tres mesos de classes en línia, confinament de grups, establiment de grups bombolles, etc., escoles i instituts abracen aquesta nova era i recuperen les activitats que fa dos anys van quedar penjades.

Amb la recent retirada de les mascaretes a l’interior —és a dir, també a les classes—, els centres educatius sembla que, a poc a poc, van tornant a la normalitat prepandèmica. Després de tres mesos de classes en línia, confinament de grups, establiment de grups bombolles, etc., escoles i instituts abracen aquesta nova era i recuperen les activitats que fa dos anys van quedar penjades.

Dues d’aquestes activitats que feia dos anys que no es duien a terme són el Jugatló i l’Esports a quarts, organitzades pel Taller d’Educació Física (que està configurat per mestres d’educació física de les escoles de Sant Andreu, tant de les escoles públiques com de les concertades), i el Consorci d’Educació de Barcelona a través del Centre de Recursos de Sant Andreu. Les trobades esportives, que es van realitzar el 31 de març i l’1 d’abril (Jugatló) i el 24 i el 25 de març (l’Esports a quarts) al camp de futbol de Baró de Viver, van ser dinamitzades pels estudiants del cicle formatiu d’activitats físiques i esportives de les escoles Pies de Sarrià. “És un acord que tenim de fa anys i que resulta molt beneficiós per a tothom: els estudiants del cicle poden posar en pràctica el que estan estudiant i el seu professorat els pot avaluar i a nosaltres ens ajuda molt a l’hora de dinamitzar les activitats. S’ha de pensar que agrupem habitualment entre 400 i 500 nens i nenes”. Qui parla és la Leire Fonollosa, professora d’educació física de l’Institut Escola Rec Comtal i coordinadora del Taller de Mestres d’Educació Física.

Tenen aquestes unes jornades amb un component 100% lúdic, en les quals, la competició es queda fora del camp. La Leire en fa una valoració molt bona: “Per a les activitats barregem l’alumnat, sempre tenint en compte els perfils de les nenes i els nens. Això els permet conèixer altres infants del barri, tot i que alguns ja es coneixen perquè coincideixen en activitats extraescolars o perquè són família. El fet que els estudiants del cicle dinamitzin les sessions fa que els nanos s’engresquin molt”.

Al Jugatló i l’Esports a quarts, nens i nenes de 2n i 4t de primària tenen l’oportunitat de practicar jocs tradicionals amb un alt component cooperatiu a través de circuits en els quals cada joc té una durada de vuit-deu minuts. El que encara no s’ha tornat a posar en marxa ha estat la handbolada, que es feia amb l’alumnat de sisè.

Què és el Taller de Mestres d’Educació Física?

El Taller de Mestres d’Educació Física, abans anomenat Seminari d’Educació Física, es va crear fa onze anys amb la idea d’organitzar activitats de manera conjunta al districte de Sant Andreu i per fomentar l’intercanvi pedagògic d’experiències entre els mestres de primària d’aquesta disciplina. Es tracta d’una iniciativa coordinada pel Centre de Recursos de Sant Andreu i que, després de dos anys de pandèmia, s’acaba de reactivar. “Durant aquests dos anys hem fomentat la part més pedagògica del Taller, perquè no podíem organitzar res”, explica la Leire. El Taller, conformat de manera voluntària, ha utilitzat, al llarg d’aquests onze anys, diferents ubicacions per dur a terme aquestes trobades.

“La part més complicada de les jornades d’esports sempre és trobar una ubicació idònia. Vam començar fent-les al Pavelló Poliesportiu Municipal Francisco Calvo, al costat del Parc de la Pegaso, però l’espai se’ns va quedar petit. Un altre any ho vam organitzar al Camp Municipal Futbol Narcís Sala. Un altre al Camp Municipal de Futbol de la Trinitat Vella… I finalment aquest any ho hem fet al Camp de Futbol de Baró de Viver. Hi hem estat molt a gust!”.

La valoració que la Leire Fonollosa en fa de tot plegat és molt positiva. Ara només queda esperar a l’any vinent per poder tornar a viure unes jornades plenes d’esport, cooperació i intercanvi.