Un dels primers que es durà a terme serà el de serigrafia artística, que es farà la setmana del 27 de juny a l’1 de juliol (de 9 a 15h) i que s’organitza conjuntament amb l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya. La professora serà la Pepa Busqué, cap de serigrafia de l’escola Llotja i podeu fer la inscripció en el següent enllaç. Si bé no es necessiten coneixements previs, “s’entrarà directament en matèria de serigrafia. No és un curs per a adolescents, sinó per a gent que ja tingui interès en la tècnica o que estigui cursant algun estudi aquí a La Llotja”, explica la Carla Arenas, professora de Tipografia i Projectes de Gravat en el Conservatori de les Arts del Llibre.
Els cursos intensius de l’escola Llotja són habitualment cursos d’especialització, tot i que també n’hi ha per principiants. “Es tracta de cursos no reglats i que estan oberts a tothom. Són pràctics perquè els horaris són flexibles i s’hi apunta gent que treballa”. La Carla explica que l’alumnat és molt divers: “s’hi apunta alumnat de dins, de fora, gent que es vol especialitzar, gent que vol reforçar alguna tècnica, etc.” De cara als pròxims dies, l’escola Llotja anirà publicat a la seva pàgina web els cursos que s’oferiran aquest estiu, així que esteu atents i atentes!
Una escola amb gairebé cinquanta anys d’història
L’escola Llotja és una escola amb trajectòria, solera i compromís. Hereva de la Escuela Gratuita de Diseño, creada el 23 de gener de 1775 per la Junta Particular de Comerç de Barcelona, la Llotja és la més antiga de les escoles de disseny de l’Estat espanyol. El 1800 es va convertir en l’Escola de Nobles Arts i el 1817 va impartir, per primer cop a Catalunya, els estudis d’arquitectura. L’any 1900 va tornar a canviar de nom i va passar a dir-se Escola Superior d’Arts i Indústries i Belles Arts; i el 1910, Escola d’Arts i Oficis Artístics i Belles Arts. El 1944 els estudis de Belles Arts van començar a ser independents.
El 2025 farà cinquanta anys i la Carla reconeix que “té un impacte important en el panorama de les escoles de disseny de Catalunya”. Només cal veure les xifres. Enguany, per a 75 places que hi ha per al Batxillerat artístic, s’han rebut unes 700 sol·licituds. A banda, 1.200 persones han passat per les portes obertes dels cicles de grau mitjà i grau superior. “Tenim un patrimoni i un llegat molt rellevant; i moltes figures representatives han passat per l’escola Llotja, com en Picasso”, explica la Carla.
Actualment, l’escola Llotja disposa de dues seus: la de Sant Andreu, on hi ha més de 25 cicles de grau mitjà i superior — estudis de joieria, ceràmica, esmalt, escultura, forja, fusta gràfica publicitària interactiva, il·lustració, còmic, gravat, enquadernació, revestiments, serigrafia artística, etc.— i el Batxillerat artístic; i la seu de Sant Gervasi, on es duen a terme els ensenyaments superiors de disseny —disciplines de gràfics, interiors, moda i producte; cicles de modelisme i maquetisme, art i moda, etc.
L’alumnat d’aquesta escola és divers, i és precisament aquest, un dels punts forts del centre. “Tenim alumnes de tota mena, nois o noies que venen directament de l’ESO, gent que ha acabat una carrera i es vol especialitzar, o gent que ha acabat la seva vida laboral i s’ha jubilat, gent que treballa a mitja jornada…”
Del i per al barri
Un dels trets que caracteritza l’escola Llotja és la seva vinculació amb el barri. Per exemple, la setmana del 30 al 2 de juny, les peces de l’alumnat d’escultura s’exposen al Centre Cívic de Sant Andreu, preparades per ser avaluades pel professorat. L’escola també té convenis amb la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació i altres institucions tant del barri com de fora.
Un dels projectes dels quals se senten més orgullosos és el del Favlab en col·laboració amb l’institut Príncep de Viana. Es tracta d’un laboratori de creació digital en el qual es treballen diverses propostes pedagògiques.