Aquest nou equipament busca gestionar la política social des de la proximitat amb l’objectiu de donar resposta a les condicions de vida de les persones del barri de Trinitat Vella, afavorint el vincle entre el veïnat en si i amb el CVC.
L’equipament compta amb molts serveis municipals, que estan oberts a la ciutadania amb un horari d’atenció molt ampli, entre ells: Serveis socials de Franja Besòs, Punt d’Informació i d’Atenció a la Dona, Servei de Dinamització Juvenil de la Franja Besòs, Servei d’Interculturalitat, Treball als barris de Bcn Activa i Vila Veïna.
Amb la seva missió de fer present la realitat diversa de les nostres veïnes i veïns, el Servei d’Interculturalitat de Sant Andreu ha participat en diverses sessions de treball intern amb els serveis residents per a treballar en xarxa i reflexionar abans de planificar l’acollida, la inauguració, la programació i la comunicació. També s’han organitzat diverses sessions obertes a la ciutadania, per explicar i recollir propostes sobre el funcionament de l’equipament!
El nou CVC té una visió de l’acció comunitària basada en la proximitat, que afavorirà la vinculació i les relacions de les persones amb el territori i els serveis que el conformen, mantenint la ciutadania com a protagonista de l’espai. Creiem en la importància d’aquest punt de vista que veu el territori i els seus espais com a elements en contínua transformació i que situa a les seves persones com a actors generadors de propostes, demandes i accions que donin resposta a les necessitats i realitats socials específiques de cada territori.
Igualment, el treball conjunt amb altres serveis que resideixen al CVC ens brinda l’oportunitat d’incorporar la perspectiva intercultural en el nostre treball col·lectiu i mantenir així presents els seus principis d’una manera transversal en tots els àmbits de la vida comunitària del centre. Veiem cada acció com una oportunitat per a lluitar per la igualtat de drets i oportunitats; el reconeixement de la diversitat cultural promovent el coneixement i la visibilització de la diversitat cultural; la interacció positiva i el diàleg intercultural i la participació diversa garantint la presència activa de persones o col·lectius de diversos contextos culturals; fomentant que les persones participants creguin i desenvolupin el sentiment de pertinença cap al territori i el seu entorn.
El Servei d’Interculturalitat va estar involucrat en la planificació de les activitats de l’acte inaugural del centre, acte que va ser un gran èxit, no només per la quantitat de persones que van participar al llarg del dia; sinó que la pluralitat de les participants va ser un clar exemple de la realitat diversa del nostre barri. Des d’aquell dia i fins al moment, l’equip ha participat activament en la planificació i atenció de les diverses sessions d’acollida oferint una rebuda íntima i càlida als diferents col·lectius del nostre territori, des de dones, joves, persones grans i entitats.
Aquest nou centre i el seu contacte més pròxim amb el barri visibilitzarà la feina que porten a terme des dels serveis residents i agilitzarà tant les gestions com la coordinació i el treball transversal per a una millor atenció a la ciutadania.