Aquests dies d’altes temperatures, potser heu sentit algú que remugava: “Aquesta calor no és normal!”. Més enllà del costum tan instaurat de parlar del temps quan ens creuem un veí o una veïna pel barri, aquesta frase és ben certa. Us ho expliquem:
Les onades de calor són un temps inusualment càlid en una regió determinada. En el cas de Barcelona, es defineixen com episodis on les temperatures màximes superen els 33,1 ºC durant més de tres dies consecutius. Aquest estiu ja n’hem viscut i segurament no seran les úniques. Segons dades del Meteocat, el nombre d’episodis de temperatures altes ha augmentat a Catalunya i els estius, des de finals del segle passat, són més calorosos. Aquest augment és conseqüència del canvi climàtic, una problemàtica ben coneguda i global causada per la pujada exponencial d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Gasos, com el CO2, produïts per l’acció humana.
La ciutat de Barcelona, per encarar aquesta situació, va presentar el gener del 2020 la declaració d’emergència climàtica a la ciutat. Com a gran ciutat del nord global, la nostra metròpolis és també responsable de les emissions causants del canvi climàtic. Les responsabilitats d’aquestes emissions a escala mundial són desiguals, només 5 països emeten gairebé el 60% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i, d’altra banda, només 20 empreses multinacionals n’emeten el 35%. La declaració fa un estudi dels principals emissors de la ciutat, sent el port i l’aeroport, incloent-hi les seves activitats relacionades, els més importants. Si parlem per això de consum energètic, que va altament lligat a emissions de gasos que no sempre es troben dins la ciutat, el sector del transport és el que té un pes més rellevant però també el domèstic i el de serveis.
Es presenten doncs una sèrie de propostes de canvi de model urbà, de mobilitat i energètic amb la mirada posada en l’any 2030. Facilitar el transport públic, reduir els cotxes a la ciutat o promoure l’alimentació sostenible són algunes de les accions programades. Un dels punts que també tracta la declaració és el canvi del model cultural i educatiu. El repte és transformar una cultura basada en el consum creixent d’energia i recursos en una que reconegui els límits planetaris i aboni formes de vida sostenible. Aquest és també l’objectiu pel qual treballem, a través d’activitats i responent consultes a entitats i ciutadania, a l’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu.
Si tens algun dubte sobre la declaració d’emergència climàtica o d’altres temes relacionats amb el medi ambient, posa’t en contacte amb nosaltres a través del correu (santandreuambiental@bcn.cat) o el telèfon (699 90 23 59).