El macabre passat de la Trini: La Quinta Forca

20/07/2022 - 13:58

Aquesta expressió d'us popular té el seu origen a l'edat mitjana i es refereix al punt on estava col·locada la forca més allunyada del centre de Barcelona. Llavors era un pla entre Barcelona i el Vallès, avui és el barri de la Trinitat Vella. La pena de mort per estrangulament va ser força habitual a la ciutat fins el 1832.

Les forques es plantaven de forma provisional per la ciutat per realitzar les execucions però, a més, n’hi havia quatre de fixes: una al Pla de Palau de la que es té constància des de l’any 1382, una altra a la Boqueria, una tercer a Sant Antoni i la quarta a la vila de Sants, a la zona avui coneguda com Creu Coberta.

Posteriorment es va instal·lar una cinquena forca. Aquesta es trobava lluny de les muralles. Una distància molt gran per aquella època. Per això, popularment, la quinta forca és un emplaçament que es troba molt lluny.

El motiu de la seva col·locació en aquest punt era avisar a les persones que arribaven a Barcelona per aquell camí que la forca podia ser el seu destí si cometien algun delicte.