El veïnat de la Trinitat Vella celebra l'inici de les obres dels habitatges públics a l'àmbit de la presó

06/10/2022 - 12:18

Centenars de veïns i veïnes s'acosten a gaudir de la festa organitzada en el parc junt a la Casa de l'Aigua i celebren el desencallament d'un projecte reivindicat durant dècades.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació (IMHAB), posa en marxa la construcció de dos blocs d’habitatge públic en l’àmbit de la presó de Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu. Les obres, molt esperades des de fa dècades per els veïns i les veïnes, permetran reallotjar les famílies residents en els edificis afectats per la renovació urbana de l’àmbit. La col·locació simbòlica de la primera pedra, efectuada el dimecres 5 d’octubre i encapçalada per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, oficialitza l’arrencada de la primera fase, que consta de 41 habitatges.

En aquesta festa de celebració també van intervenir la regidora del Districte de Sant Andreu i de l’àrea d’Habitatge, Lucía Martín, i representants del veïnat del barri. L’acte va comptar amb els parlaments de la presidenta de l’Associació de Veïns de la Trinitat Vella, Manoli Martínez, amb l’integrant de la Comissió per la Recerca i la Divulgació de la Memòria de la Trinitat Vella, Amador Expòsito, i amb un antic resident en la zona dels habitatges implicats, José Luis López. Tothom va destacar la rellevància del desencallament d’aquests treballs i va agrair la tasca duta a terme pel personal tècnic de l’Institut Municipal d’Habitatge de Barcelona i del Districte de Sant Andreu.

L’acte de celebració va incloure dinamitzacions per a la gent assistent, una actuació musical, una actuació de ball a càrrec del grup Big Bang del barri i una xocolatada popular elaborada pel Forn de la Trinitat.

En la part inicial del procés, la quarantena d’habitatges aniran destinats a reallotjar les famílies residents que actualment viuen en edificis de l’entorn en condicions d’habitabilitat precàries. El projecte d’aquest primer bloc, a càrrec de TAC Arquitectes, constarà d’una segona fase, que es podrà començar a executar un cop s’enderroqui per complet la presó, i que comptarà amb 35 habitatges. Tanmateix, el projecte del segon bloc, redactat per Mipmarí Arquitectura i Disseny i l’Estudio Álvarez-Sala, es posarà en marxa en els pròxims mesos i estarà format per 53 habitatges més.

La fi a un deute històric

La promoció de Trinitat Vella, amb un total de 129 habitatges previstos, corregeix un greuge històric per als veïns i les veïnes del barri, i és possible gràcies a la represa del trasllat de les antigues presons de Wad-Ras i Trinitat Vella cap a la Zona Franca. La presó de la Trinitat, inaugurada el 1964, s’ha adaptat a diversos usos al llarg de la seva història, fins a ser parcialment enderrocada el 2009.

La promoció d’habitatge públic als entorns de la presó se suma a la resta d’actuacions que s’han dut a terme en aquest barri, com la renovació de la plaça de la Trinitat Vella i el carrer Galícia, la creació de la Plaça dels Infants, la millora del CEM Trinitat Vella i el projecte del nou centre de vida comunitària.

En l’acte, l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha emfatitzat el deute històric que tenia l’Ajuntament amb aquest barri, i ha ressaltat tots els obstacles que s’han hagut de superar per tal que el projecte arribés a veure la llum de forma definitiva.

Per la seva part, la regidora d’habitatge i rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona, Lucía Martín, ha enviat un missatge d’agraïment als veïns per la seva paciència i persistència durant tants anys de lluita per un objectiu comú, a més d’agrair a totes les autoritats que ho han fet possible.

En aquest sentit, la construcció d’aquests blocs suposa un pas més en l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona per l’ampliació del parc d’habitatge assequible en sòl públic, que pretén incidir a tots els indrets de la ciutat.