L'alumnat GES1 del CFA Pegaso col·labora amb Can Clariana Cultural

07/11/2022 - 16:23

Des de fa unes setmanes, l'alumnat de GES1 (Graduat Escolar Secundària) del CFA Pegaso està duent a terme un taller dinamitzat per Can Clariana Cultural, centre especialitzat en arts escèniques i gestionat per l'Associació de Veïns i Veïnes de Congrés-Indians.

En aquests moments, el grup, d’unes deu persones, es troba a l’equador del projecte —se n’han fet cinc sessions i està previst que se’n facin cinc més—. L’activitat ha estat dinamitzada per la Marta Plens, professora i substituta al CFA Pegaso i per en David, de Can Clariana; es fa dins les instal·lacions del CFA i s’hi dedica una hora i mitja a la setmana.

La primera sessió es va dedicar a l’exclusió a través d’una dramatització. La segona a les pors, a través de l’expressió corporal. Durant la tercera es va abordar l’individualisme i el treball grupal. A la quarta sessió es van dur a terme dinàmiques relacionades amb el joc, els ritmes i la poesia. Finalment, a la cinquena sessió —aquesta feta a les instal·lacions de Can Clariana— es va continuar treballant el tema de les pors a través de l’escenificació d’un conte.

“Al començament, les dinàmiques tenien com a objectiu que el grup fes vincle. L’alumnat hi va entrar molt bé i això ha fet que hàgim pogut treballar aspectes profunds dels propis sentiments; sempre en l’àmbit de l’expressió corporal”, explica la Marta. El fet que sigui un grup petit, ha permès els alumnes sentir-se més còmodes i participar en les diferents activitats amb confiança.

Com es tracta d’un taller col·laboratiu, precisament fa uns dies es va plantejar a l’alumnat quin tipus de tancament de projecte volien fer: si es volia acabar amb una peça teatral o si es volia fer una dinàmica amb l’alumnat de l’escola en la qual ells fossin els dinamitzadors. L’alumnat encara no ha escollit. “En aquests projectes és gairebé més important el procés que no pas el resultat. Des d’un inici, amb les directores de Can Clariana, en David i la mestra que substitueixo, vam decidir que no volíem fer una obra teatral a l’ús. D’entrada, volíem crear vincle, que perdessin la vergonya i que es coneguessin entre ells i elles”. La Marta té molt clar què aporten aquest tipus de projectes: “cohesió de grup i la possibilitat d’expressar allò que se sent, com les pors o les inseguretats. Aquest tipus d’activitats també permeten a molta gent perdre la vergonya i ser ells mateixos”. La valoració que es fa d’aquestes cinc primeres sessions és molt bona, assegura la Marta. Ara caldrà veure quin tancament es farà del projecte. Romandrem atentes!