El pessebre vivent es pot veure en una única representació el dia 21 de desembre, a partir de les 18 h.
El pessebre vivent de la Torre del Suro és una iniciativa del centre ocupacional Taller Escola Sant Camil, que des de fa més de cinquanta anys dóna servei a persones amb discapacitat intel·lectual al barri del Guinardó. En total, hi participen més d’un centenar d’actors, entre usuaris del centre ocupacional, professionals i col·laboradors de més entitats.
El pessebre vivent es pot veure en una única representació el dia 21 de desembre, a partir de les 18 h. Hi ha entrada lliure, amb accés pel passatge d’Ercilla a l’alçada del carrer Garriga i Roca. La representació, Premi Ciutat de Barcelona de Cultura Popular 2016, es fa a partir de l’escenificació de quadres estàtics que el visitant del pessebre vivent va trobant en l’itinerari. Aquests quadres són de temàtica diversa, oficis que es perden o desapareguts, bíblics o costumistes.
La Torre del Suro és el principal atractiu arquitectònic del pessebre, un indret excepcional que permet de crear atmosferes i ambients difícils d’aconseguir en zones urbanes. Aquest edifici de 1910 és un exponent excel·lent de l’arquitectura modernista de corrent mediterranista. A més, la visita al pessebre vivent és una oportunitat per a contemplar-la amb tota l’esplendor, perquè la resta de l’any l’accés a la finca és restringit.
Cada any la representació del pessebre es complementa amb una exposició al casal del barri del Mas Guinardó, que es pot veure a partir del 12 de desembre.
El Pessebre Vivent de la Torre del Suro, un pessebre amb gairebé 30 anys d’història
L’any 1993 el Taller Escola Sant Camil incloïa dins la seva programació d’activitats nadalenques la representació d’un pessebre vivent, fet per persones amb discapacitat intel·lectual. La proposta d’entrada no significava una novetat, ja que d’alguna manera o altre ja s’havien realitzat propostes similars en altres edicions com per exemple representacions de pastorets.
La novetat era el concepte i el context en què naixia, en un edifici de nova planta al carrer Ercilla 57 que albergava la nova seu del centre ocupacional i el seu entorn més immediat -La torre del Suro i el bosc del seu voltant-, convidava a replantejar-ne l’activitat i donar-li certa volada. Un segon factor determinant va ser l’increment en número d’usuaris del centre ocupacional i de la plantilla de professionals. Una excursió nadalenca del Taller Escola Sant Camil al Pessebre Vivent de Corbera va ser la font d’inspiració determinant per impulsar aquesta nova activitat.
En un inici, el pessebre, encara sense nom, va començar a representar-se d’una manera molt humil, a porta tancada, només per al públic familiar dels usuaris del centre ocupacional i amb la presència d’alguns veïns que coneixien l’activitat. Aquella tímida experiència va evolucionar, va perfeccionar-se i va créixer. L’any 2008 es va creure adient convertir-la en una activitat cultural totalment normalitzada. En aquesta nova etapa va ser decisiu el suport municipal del districte d’Horta-Guinardó, que va entendre i impulsar la proposta com a una oferta de ple dret en el calendari d’activitats nadalenques de Barcelona. És en aquest moment que el Pessebre Vivent del Taller Escola Sant Camil adopta el nom de Pessebre Vivent de la Torre del Suro.