Protegim les Escoles: comencen les obres d'aquest curs

11/01/2023 - 19:31

El 16 de gener s'inicien les obres de transformació de dos dels tretze entorns escolars que es milloraran aquest curs a Sants-Montjuïc. Amb aquests ja seran 35 les escoles i instituts d'aquest districte beneficiats pel programa municipal "Protegim les escoles" i la implementació de la mesura de govern per uns entorns escolars més segurs i saludables. A tota la ciutat, del 2020 al 2023 s’hauran pacificat 216 centres educatius.

Eliminant alguns carrils de circulació i donant-hi prioritat a vianants, molts metres quadrats d’asfalt passen a ser espais per estar-s’hi, amb bancs, grades i diversos elements de joc. La creació d’aquests nous espais públics al voltant dels centres educatius permet organitzar millor les entrades i sortides de la canalla, i els veïns i veïnes també fan servir les zones guanyades.

Els projectes de millora dels entorns escolars han estat presentats i consensuats amb les comunitats educatives de cada escola o institut. Els elements a instal·lar i la senyalització dels entorns escolars també s’han anat estandarditzant a la ciutat des de la posada en marxa del programa “Protegim les escoles”. Aquests són els 13 projectes a executar a Sants-Montjuïc abans de l’estiu:

• Col·legi Sant Pere Claver (Jesuïtes Poble Sec) [el Poble-sec]
Àmbit a pacificar: carrer de Vila i Vilà entre Puig i Xoriguer i Carrera + carrer de Puig i Xoriguer entre Vila i Vilà i Albareda. S’amplia la vorera davant dels dos accessos a l’escola i s’instal·la una barana al davant i jardineres als costats. S’instal·len aparcaments per a bicicletes en tots dos carrers i s’hi reordenen els cordons d’aparcament de vehicles.
Pressupost: 32.485 €. Obres del 23 de gener al 10 de març.

• Col·legi Sant Francesc Xavier [el Poble-sec]
Àmbit a pacificar: carrer de la Bòbila + cruïlla amb la França Xica. Se suprimeix l’estacionament de vehicles en aquest tram del carrer de la Bòbila per instal·lar-hi jardineres, grades de fusta, papereres, bancs i butaques que convertiran la calçada en un espai de joc i d’estada, amb una franja central lliure per al pas de vehicles, sense prioritat. Es treuen les baranes existents i es fa una rampa davant l’escola anivellant calçada i vorera. S’hi afegeixen aparcaments de motos i de bicicletes.
Pressupost: 50.053 €. Obres del 23 de gener al 24 de març.

• Escola Joan Pelegrí [Hostafrancs]
Àmbit a pacificar: plaça d’Antoni Pérez Moya i carrer d’Ermengarda. Es prohibeix el gir des del carrer del Callao cap al de Muntadas i es transforma el primer tram d’aquest carrer, just davant del nou edifici de l’escola, en una zona de joc i estada més segura, amb la instal·lació de jardineres, grades i butaques a l’extrem, seguides d’una filera de pilones per protegir també la vorera d’Ermengarda.
Pressupost: 23.378 €. Obres a partir del 20 de març. Tall davant de l’escola del carrer de Muntadas, que queda en atzucac i doble sentit des del carrer de l’Espanya Industrial.

• Escola Maristes Sants-Les Corts [Sants]
Petits àmbits a pacificar als carrers d’Olzinelles i d’Antoni de Capmany. Nou pas de vianants a nivell entre la vorera ampla a la porta de l’escola i la plaça de Bonet i Muixí. A Antoni de Capmany, elevació de la calçada a nivell de les voreres davant l’accés principal de l’escola i a la cruïlla amb el carrer de Finlàndia.
Pressupost: 51.210 €. Obres del 30 de gener al 17 de febrer. Talls de circulació als carrers de Finlàndia, d’Antoni de Capmany (1-2 de febrer) i d’Olzinelles (8 de febrer) entre les 9.30 i les 16 h. Aquest dimecres 8/02 els busos V5 i 115 seran desviats a la Gran Via.

• Escola Josep Tous [Sants-Badal]
Àmbit a pacificar: carrers de Begur i de Sugranyes (l’escola té un accés a cadascun d’ells). Per reduir l’entrada de vehicles al carrer de Begur des del carrer de Sants, se sobreeleva la cruïlla deixant-hi un gual d’entrada. També s’eleva la calçada just davant de l’escola, per donar-hi prioritat al vianant. Al carrer de Sugranyes, a l’altura de Casteràs, s’amplia dos metres la vorera davant de l’entrada a l’escola, treient les places d’aparcament que calgui. L’estacionament a tot el carrer quedarà fixat en aquest costat, en lloc de canviar de banda en funció de l’època de l’any, com fins ara.
Pressupost: 46.004 €. Obres del 10 de febrer al 17 de març. Tall del carrer de Begur i ocupació parcial del carril bus-bici del carrer de Sants. El dies 27 i 28 de febrer, tall del carrer de Sugranyes.

• Escola la Muntanyeta [la Font de la Guatlla]
Àmbit d’actuació: carrer dels Montfar. Es mouen els bancs al centre d’aquest espai ja sense trànsit, es trasllada uns metres l’aparcament de bicicletes i es desplacen les pilones dels extrems per guanyar més espai escolar. Deixant lliure l’espai central on es fan les festes del barri, a les vores s’instal·len jardineres, boles de formigó, bancs i grades, per crear-hi un entorn més agradable de joc i estada.
Pressupost: 66.406 €. Obres: 23-24 de març i de l’11 al 18 d’abril.

• Institut de l’Esport de Barcelona [la Font de la Guatlla / Montjuïc]
Àmbit d’actuació: vorera de l’avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia. Es retira la tanca i la porta que delimitava l’espai verd de l’escola i dificultava l’entrada a l’edifici. Es col·loca una barana a l’escala d’accés. Més papereres i aparcaments per a bicicletes.
Pressupost: 23.878 €. Obres: 23-24 de març i del 19 al 26 d’abril.

• Escola Jesús Maria [el Poble-sec]
Àmbit a pacificar: carrer de Tamarit. S’amplia la plataforma a nivell de la vorera sobre un carril de circulació i una filada d’aparcaments. Aquest espai escolar es delimitarà amb una barana i a dins hi haurà cadires, bancs i jocs pintats a terra. Es treuen aparcaments de vehicles i de motos per posar-hi un aparcament de bicicletes i la terrassa del bar que ara ocupa la vorera.
Pressupost: 63.862 €. Obres del 6 al 24 de febrer. Trasllat provisional de la parada del bus 55. Fins al 10 de febrer, trànsit restringit a un carril de circulació.

• Institut del Teatre [el Poble-sec / Montjuïc]
Àmbit d’actuació: tram final del carrer de la Bòbila. Es col·loca un coixí berlinès abans del pas de vianants al carrer de la França Xica i papereres noves a l’accés sud de l’institut.
Pressupost: 12.931 €. Obres del 6 al 17 de març.

• Escola i Institut Bosc de Montjuïc [Montjuïc]
Àmbit a pacificar: avinguda de Miramar. Nou pas de vianants a l’altura del Bar Marcelino i senyalització amb pilones de la reducció de l’amplada dels carrils de circulació abans i després dels dos passos de vianants propers. Nous aparcaments de bicis a la vorera i també de motos a tocar del nou pas de vianants, per millorar la visibilitat. Es retira la barana existent i se n’instal·len de noves a les escales d’accés a l’escola i al Circuit de Montjuïc (on hi ha el Bar Marcelino).
Pressupost: 66.756 €. Obres del 20 de febrer al 24 de març. Trasllat provisional de la parada del bus 55 i 150. Dimecres 1 de març, restricció del trànsit a un carril de circulació amb pas alternatiu.

• Institut Domènech i Muntaner [la Marina de Port]
Àmbit d’actuació: zona verda entre els carrers de l’Alumini i del Platí. Es crea un espai de joc i estada a la zona de sauló davant de l’institut, amb noves grades de fusta per seure-hi i descansar. També se substitueix i amplia un escocell metàl·lic al costat de l’edifici, al carrer del Platí ja pacificat.
Pressupost: 26.096 €. Obres del 13 al 17 de març.

• Col·legi Alfageme [la Marina de Port]
Àmbit d’actuació: vorera ampliada del passeig de la Zona Franca. A l’espai d’estada ja existent davant de l’escola, es col·loquen noves cadires, un banc i nous aparcaments de bicicletes.
Pressupost: 12.560 €. Obres del 20 al 24 de març.

• Col·legi Garbiñe [la Marina de Port]
Àmbit d’actuació: carrers de la Física i de la Mineria. Es repinta la parada de bus de la cantonada amb la Gran Via i es desplacen aparcaments de bicicletes. També se n’instal·len de nous, i de motos en calçada, per desplaçar la zona de càrrega i descàrrega del carrer de la Mineria i dos aparcaments de persones amb mobilitat reduïda al carrer de la Física, amb l’objectiu de millorar la visibilitat a la sortida del pàrquing.
Pressupost: 15.370 €. Obres del 27 de març al 7 d’abril.

A més, durant el mes de febrer es millora la senyalització de cinc entorns escolars ja pacificats els darrers anys:

  • Escola Mossèn Jacint Verdaguer [el Poble-sec / Montjuïc]
    Del 6 al 17 de febrer, construcció de plataforma de formigó sobre la vorera tàctica actual, amb jardineres als dos costats, retirada de la barana metàl·lica, col·locació de mobiliari i redistribució del cordó de serveis al carrer de Lleida. Ocupació provisional d’un carril de circulació.
  • Institut XXV Olimpíada [la Font de la Guatlla / Montjuïc]
    Col·locació de senyalització vertical i ampliació tàctica a tot l’ample del carrer de la Dàlia, que restarà tallat cada dia de 9.30 a 16 h mentre s’hi facin aquestes obres.
  • Escola Magòria [la Font de la Guatlla]
    Col·locació de senyalització horitzontal i vertical al carrer de Santa Dorotea, que restarà tallat cada dia de 9.30 a 16 h mentre s’hi facin aquestes obres.
  • Escola Poble-sec
    Col·locació de senyalització horitzontal i vertical sense afectació a la circulació.
  • Escola Bàrkeno [la Marina de Port]
    Col·locació de senyalització horitzontal i vertical sense afectació a la circulació.