Montse Blasco Calvo: "El Punts Liles a la Festa Major del Congrés tenen un efecte dissuasiu"

07/03/2023 - 11:19

Els darrers anys s'ha generalitzat la presència dels Punts Liles als espais d'oci com a eina per fer front a les agressions masclistes i per garantir la llibertat sexual de les dones que participen, per exemple a Festes Majors. Per conèxier com han anat aquestes experiències, hem parlat amb la Montse Blasco Calvo, membre de la Comissió de Festes del Congrés.

-Com valoreu des de la Comissió de Festes del Congrés aquests anys de punts lila a les Festes Majors?

Ho valorem de forma molt positiva. Es dóna visibilitat a la sensibilitat que tenim al voltant de les agressions sexistes i alhora també representa una protecció de cara a les dones o homes que puguin patir agressions o amenaces d’agressió sexual.

-Us trobeu casos? Els punts liles han hagut d’actuar aquests anys?

Afortunadament, al Congrés no hem tingut cap cas d’agressió. És possible que el mateix punt lila ja tingui un efecte dissuasiu. Ja dones a entendre que estàs sensibilitzat al respecte d’aquest tema i que es vigila i es pot donar resposta a una situació de violència. Potser, el tipus de barri que és el Congrés o la manera com s’enfoca la Festa Major també ajuda. Sí que té molta utilitat per tal que les dones que hi ha a la Festa Major s’hi acostin i puguin informar-se al voltant del servei que es dona i recollir els elements de comunicació que s’hi donen. Les companyes del Punt faciliten informació i resolen els dubtes.

-Com gestioneu el Punt Lila?

Abans de la Festa Major fem una reunió amb el Districte per tal de posar-lo en marxa. Després ens trobem amb les dones que el gestionen i intentem facilitar al màxim la infraestructura i la seva feina. Per exemple, aquest darrer any vam situar el punt lila al costat de la caseta que fem servir de vestidor per tal que tinguessin un espai segur, assegurat amb tanques, en cas de necessitat.

A nosaltres també ens agrada tenir presència de la comissió en el Punt Lila i la darrera Festa Major hi vaig estar jo mateixa. L’objectiu era no deixar-les soles i, segons ens van dir elles mateixes, ho van agrair molt. També ens van dir que era l’únic cas en que es trobaven aquest suport a les últimes actuacions que havien fet.

-Què faríeu per millorar aquests espais?

Enguany hem tingut disponibilitat del punt lila per un dia de la Festa Major i l’hem dedicat a la nit jove, però tenim tres nits en les quals fem concerts i les agressions sexistes no només es donen en ambients joves. Ens semblaria interessant que poguéssim tenir punt lila les tres nits de concerts.