Homenatge a Emilia Pardo Bazán a La Sagrera

03/03/2023 - 13:03

El carrer de la comtessa de Pardo Bazán canvia de nom per incloure el nom de pila de l'escriptora gallega. A partir d'ara es dirà carrer d'Emilia Pardo Bazán amb l'objectiu de reconèixer el seu paper com escriptora més enllà del seu títol nobiliari. La inauguració del nou nom del carrer serà dissabte 11 de març a les 11.00 h i es desenvoluparà a la cantonada del carrer de Pardo Bazán amb Cardenal Tedeschini. En l'acte es llegiran textos de l'escriptora gallega i s'hi faran també parlaments institucionals. 

Emilia Pardo Bazán (La Coruña 1851-Madrid 1921), comtessa de Pardo Bazán, va ser una novel·lista, periodista, assagista, crítica literària, poetessa, dramaturga, traductora, editora, catedràtica i conferenciant espanyola introductora del naturalisme a Espanya i una de les seves principals impulsores. Amb la seva obra i la seva vida va posar de manifest la capacitat de la dona per ocupar en la societat els mateixos llocs que l’home, sense renunciar a allò  específicament femení.

Va incorporar a totes les seves obres les seves idees sobre la modernització de la societat espanyola, sobre la necessitat de l’educació femenina i sobre l’accés de les dones a tots els drets i oportunitats que tenien els homes. Va criticar obertament l’educació que les espanyoles rebien considerant-la una “doma” a través de la qual se’ls transmetien els valors de passivitat, obediència i submissió als seus marits. Va reivindicar la instrucció de les dones com una cosa
fonamental i va dedicar una part important de la seva actuació pública a defensar-ho.

Dona autodidacta, cosmopolita i poliglota, la seva acusada personalitat i fermes conviccions no li van impedir interessar-se vivament pels corrents de pensament i les noves tendències  literàries del seu temps, las quals va contribuir a donar a conèixer en una Espanya que s’havia d’obrir, cada dia més, a Europa.

Emília Pardo Bazán està considerada com una de les millors novel·listes espanyoles del segle XIX i una de les més destacades i prolífiques escriptores de tots els temps. Aquesta producció novel·lística va estar fortament influenciada pel realisme i el naturalisme francès. Als seus contes, que aborden una gran quantitat de temàtiques, des del realisme rural i social fins al terror i el relat detectivesc, l’autora va mostrar una notable creativitat, les seves dots per a l’observació i la seva capacitat imaginativa, conjugades amb un domini sòlid de la tècnica narrativa.

Per contribuir a celebrar aquest homenatge, la Biblioteca de La Sagrera ha fet una guia de lectura on trobareu una selecció de llibres escrits per Emilia Pardo Bazán i d’altres per conèixer una mica més la vessant personal i la vessant literària de la prolífica autora gallega. Aquests documents els teniu disponibles a les Biblioteques de Barcelona.