Per primera vegada aquesta trobada internacional, que enguany arriba a la vuitena edició, se celebra a Barcelona. Anteriorment s’ha celebrat en ciutats com València, Madrid o Bilbao.
Una mirada feminista a l’economia i la revolució digital
La pandèmia de la covid-19 ha accelerat una revolució digital de l’economia i la vida que va començar fa gairebé tres dècades. Les anàlisis sobre el vincle de la digitalització i la igualtat assenyalen una reproducció, si no un increment, de les desigualtats de gènere en l’economia digital, que també imposa un model econòmic insostenible per a la vida i el planeta.
En aquest context, el VIII Congrés d’Economia Feminista planteja un espai de diàleg obert al voltant dels estudis d’economia feminista, amb una atenció especial a les lectures que es fan, des de la teoria feminista, de la tecnologia, l’economia digital i la digitalització de la vida. Amb diversos formats i propostes, la trobada fomenta l’intercanvi acadèmic i la confluència d’agents socials i econòmics.
També serà un espai d’experimentació digital, amb una datató sobre economia, digitalització i igualtat de gènere, amb l’objectiu de plantejar com hauria de ser un índex d’economia feminista.
Referents de l’economia feminista
Entre els participants hi ha noms destacats de l’àmbit de l’economia feminista i els feminismes digitals com Flora Partenio, activista feminista argentina i integrant de la Red de Feministas del Sur Global DAWN; Yayo Herrero, antropòloga, professora i activista ecofeminista; Tiziana Terranova, experta en l’impacte de la tecnologia en la societat i professora de la Universitat de Nàpols; Catherine D’Ignazio, professora del MIT, directora del Data + Feminism Lab i una de les veus de referència internacional de l’activisme feminista de dades; Sasha Costanza-Chock, que investiga sobre moviments socials a les xarxes i justícia en els processos de disseny, Alex Hache, ciberfeminista i membre de Donestech, i Joana Varon, fundadora i directora del col·lectiu feminista Coding Rights al Brasil.
També hi participaran més de cinquanta representants de més de trenta-cinc països de la COST Action Plataform Work Inclusion Living Lab (P-WILL), finançada per la European Cooperation in Science & Technology.
Aquesta xarxa, liderada per Mayo Fuster Morell, directora del grup DIMMONS de la UOC, fomenta la inclusió de la perspectiva de gènere en l’economia de plataforma per augmentar el benestar, la justícia econòmica i els drets dels col·lectius tradicionalment exclosos i, alhora, alinea l’economia de plataforma amb els drets socials i els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.