La Trinitat Vella després de quatre intensos anys de proyectes

03/04/2023 - 09:42

Juntament amb el Pla de barris, el Districte de Sant Andreu ha impulsat propostes en els àmbits educatiu, cultural, socioeconòmic i de l'habitatge amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de la gent del barri.

La Trinitat Vella és el segon barri amb la taxa d’atur i altres índexs de desigualtats més elevats de la ciutat. L’aposta del Govern municipal en aquests vuit anys s’ha centrat a combatre aquestes dades mitjançant una forta inversió en millores en l’espai públic, la posada en marxa de nous equipaments i l’arrencada d’una gran diversitat de projectes socials.

El Pla de barris va aterrar amb força al territori l’any 2016 i, des de llavors, ha prioritzat de manera compartida amb veïnes i veïns un seguit d’actuacions que completaven una llarga llista d’accions previstes al Pla d’actuació del Districte. De la mà d’un gran nombre d’entitats del barri, han vist la llum una sèrie de projectes llargament reivindicats i un bon grapat d’iniciatives de caràcter social que han millorat la vida del veïnat en matèria de salut, educació o ocupació, entre d’altres. La Taula de Salut Comunitària, el suport al lleure educatiu, els programes de formació i experiència laboral, el servei de canguratge municipal o els campaments urbans d’estiu Baobab en són alguns exemples.

Han estat anys d’una transformació profunda; i ara el barri veu com comencen les obres dels habitatges per a persones reallotjades de l’entorn de la presó, unes famílies que des de fa dècades vivien en condicions indignes. En matèria d’habitatge, també s’estan duent a terme diversos projectes d’intervenció integral i d’eficiència energètica, com el Programa de finques d’alta complexitat o el Programa de regeneració urbana, que permetrà posar al dia un parc d’habitatge envellit i malmès.

L’aposta per l’habitatge públic que aquest Govern ha fet arreu de la ciutat té diversos exemples concrets a la Trinitat Vella, on pròximament es lliuraran 85 pisos amb serveis per a la gent gran i 54 pisos de lloguer social. L’espai públic i l’ampliació dels espais verds també han estat una prioritat aquests anys. S’han dut a terme intervencions tan rellevants com la reurbanització de les places de la Trinitat i dels Drets dels Infants; l’obertura del carrer de la Madriguera, o les intervencions a la Via Bàrcino, al carrer de Palafrugell i al parc d’Aigües de Montcada, entre d’altres. Les obres als entorns de la presó s’iniciaran aquest 2023.

També hem posat en marxa nous equipaments, com el Casal de Gent Gran, l’Institut Escola Rec
Comtal o el pioner Centre de Vida Comunitària, amb la intenció de dotar el barri de nous serveis i espais per continuar ampliant la xarxa comunitària, característica del territori.