És ben difós, però mai no està de més recordar la importància dels pol·linitzadors! En depenen, com bé sabem, la reproducció i supervivència de moltes plantes.
Actualment, el 90% de les espècies de plantes existents al nostre planeta són Angiospermes, és a dir, plantes amb flor. D’aquestes, un 90% aproximadament depèn de pol·linització animal per a poder produir les seves llavors… És una verdadera relació simbiòtica!
En pensar-hi, el rol dels pol·linitzadors s’ha consolidat després de milions d’anys d’evolució conjunta amb algunes plantes. De la seva relació, ambdues parts treuen beneficis, donat que es necessiten mútuament: per aquesta raó, ens referim a aquesta relació com a mutualista. Aquesta relació esdevé tan estreta que, en alguns casos particulars, ni una espècie ni l’altra poden sobreviure si no es tenen. Posem l’exemple de les figueres, pol·linitzades per vespes, o dels colibrís, amb el seu bec adaptat per a alimentar-se de flors en tub…
I a la ciutat? Què hi poden fer els pol·linitzadors?
Els ambients urbans, apa
rentment tan estèrils i inhòspits, acullen també una diversitat sorprenent d’éssers vius. Des de l’Aula Ambiental, volem recomanar l’Atles de Biodiversitat de Barcelona, una eina interactiva on és possible consultar dades sobre la biodiversitat de la nostra ciutat i del nostre barri. Us convidem a donar-li un cop d’ull i deixar-vos sorprendre! La ciutat està plena de vida! Si ampliem la mirada, podrem apreciar-la. I ara, com contribuir-hi? Amb gestos molt senzills (sembrar i plantar als nostres balcons, evitant l’ús del cotxe per tenir un aire net, cuidant dels escocells i dels parcs i jardins…).
Si us interessa aquest tema, consulteu la nostra programació i no dubteu a contactar amb nosaltres si necessiteu informació o assessorament a través del correu santandreuambiental@bcn.cat o del telèfon 699 90 23 59.