Encara no has visitat el Museu de les Cases Barates del Bon Pastor? Aprofita l'estiu per fer-ho!

08/08/2023 - 09:41

L'espai museístic, ubicat al carrer Barnola del Bon Pastor, ofereix una completa perspectiva sobre la història de l'habitatge obrer a Barcelona. L'obertura és els dijous, de 10 a 14 h, i durant els caps de setmana.

L’equipament “Les Cases Barates del Bon Pastor del Districte de Sant Andreu-MUHBA Bon Pastor“, el museu de l’habitatge de Barcelona, vol reflectir la memòria de la història de l’habitatge a Barcelona durant el segle xx mitjançant la museïtzació d’una illa de les cases barates d’aquest barri obrer, un dels quatre polígons d’habitatges construïts a la ciutat el 1929.

L’illa està formada per setze cases, de les quals s’han museïtzat deu: quatre mostren la lluita per l’habitatge a la ciutat i les altres quatre, com es vivia al barri del Bon Pastor i l’evolució dels interiors de les cases barates entre 1929 i 2017. Les dues restants mostren aspectes generals entorn de les temàtiques representades.

L’espai obre tots els dijous, de 10 h a 14 h, i durant els caps de setmana. S’ubica al carrer Barnola i l’accés és lliure. Es pot visitar tot el muntatge museístic, que consta de dues exposicions: Viure a les Cases Barates. Bon Pastor, 1929-2010 i Allotjar les majories. Barcelona, 1860-2010

El procés de creació de l’espai ha estat possible per la complicitat establerta entre els veïns i veïnes, el Districte de Sant Andreu, i el MUHBA (ICUB). El projecte museístic Cases Barates es va iniciar el 2010, per iniciativa de l’Associació de Veïns i Veïnes del Bon Pastor, que va aconseguir el suport del Districte de Sant Andreu i de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona.

La proposta va consolidar-se amb l’aliança amb el MUHBA. Després d’una dècada de treballs, el finançament a través del Pla de barris va fer possible el nou espai museístic.

Tot el procés, de la recerca històrica fins a la creació de la col·lecció i la intervenció a les cases, ha estat una tasca conjunta entre Muhba, entitats veïnals, universitats i altres institucions. El projecte no hauria estat possible sense la col·laboració entusiasta, metòdica i duradora dels veïns i veïnes del Bon Pastor i de l’AVV Bon Pastor. La direcció del projecte ha estat a càrrec de Carme Cazalla i Joan Roca.

Amb motiu de la inauguració s’obriran les exposicions “Viure a les Cases Barates. Bon Pastor, 1929-2010” i “Allotjar les majories. Barcelona, 1860-2010”. L’acte d’inauguració tindrà lloc aquest dissabte 11 de març a partir de les 12.30 h amb la implicació de tot el veïnat.

Més informació