Contaminació atmosfèrica a la ciutat: d’on ve?

16/08/2023 - 09:43

L’Aula Ambiental de Districte de Sant Andreu informa sobre recursos per estar al dia sobre contaminació atmosfèrica a la nostra ciutat.

Segons estudis de l’Oficina Municipal de Dades, la contaminació atmosfèrica va ser l’impacte de la ciutat sobre el medi ambient més reconegut per la ciutadania el 2020. Així mateix, una altra enquesta va revelar el 2021 que la preocupació ciutadana sobre la contaminació i el medi ambient està creixent.

Els episodis de contaminació atmosfèrica són recurrents a la ciutat de Barcelona, on els nivells de contaminació són elevats. Els principals contaminants atmosfèrics són  les partícules en suspensió (PM, que tenen diferents diàmetres), els òxids de sofre (SOx); els òxids de nitrogen (NOx); l’amoni; l’ozó; el monòxid de carboni (CO); els compostos orgànics volàtils (COV) no derivats del metà, que inclouen el benzè; els hidrocarburs aromàtics policíclics, i alguns metalls.

Les partícules i molècules presents a l’atmosfera reaccionen naturalment entre elles. D’aquesta manera, s’originen nous compostos, alguns dels quals actuen també com a contaminants (els anomenats contaminants secundaris). N’és un exemple l’ozó (O3). Segurament, els i les lectores haureu sentit a parlar de la capa d’ozó, que protegeix la vida a la Terra frenant les radiacions ultravioletes del Sol (radiacions UV) a l’estratosfera. L’ozó és un gas molt reactiu. Tot i que es trobi de forma natural a l’atmosfera, el contacte directe amb l’ozó és nociu per plantes i animals.

A la ciutat, el contacte entre òxids de nitrogen (emesos pels vehicles i per la indútria) i compostos orgànics volàtils (substàncies que s’evaporen fàcilment, i que contenen carbó, com, per exemple, les alliberades quan s’asseca la pintura), exposats a llum solar i a temperatures càlides, origina ozó. A l’estiu, aquestes reaccions s’acceleren per la calor i la major radiació solar, alhora que l’estancament de l’aire provoca l’acumulació dels contaminants. El canvi climàtic també hi contribueix!

Són ben estudiats els efectes dels contaminants sobre la salut humana. Evitar-ne l’exposició és preservar la nostra salut. Per conèixer algunes formes de prevenir la nostra exposició a contaminants atmosfèrics, es recomana visitar aquesta web de la Generalitat.

Si voleu saber com es monitoritza la contaminació atmosfèrica a Barcelona, la Fàbrica del Sol organitza visites a estacions de control. L’Aula Ambiental del Districte de Sant Andreu també està a disposició per resoldre preguntes i dubtes sobre aquests temes i més relacionats amb medi ambient. Per contactar-hi, podeu trucar al 699 90 23 59 o escriure a santandreuambiental@bcn.cat.