Fabra i Coats: Fàbrica de Creació impulsa el seu projecte d’internacionalització d’artistes amb una residència a Seül de la banda resident en aquest centre de Barcelona, The Blood Quartet, per tal de coproduir un nou espectacle amb la banda coreana Dongyang Gozupa. Ambdues formacions, treballaran conjuntament durant aquesta setmana, donant forma a un projecte que fusionarà la tradició musical del país asiàtic, el rock alternatiu, l’electrònica i el free jazz. S’estrenarà els dies 2 i 3 de setembre en el marc de la Seoul Music Week, en un dels escenaris principals d’aquest important festival internacional de Corea del Sud.
La iniciativa s’emmarca dins del nou projecte d’internacionalització de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, que compta amb el suport de l’ICUB i l’Institut Ramon Llull, a través d’un conveni de col·laboració que contempla la coproducció d’aquest espectacle internacional en residència, a més d’una sèrie de mentories internacionals. Ambdues institucions comparteixen l’objectiu d’impulsar la projecció exterior de la creació catalana en l’àmbit de la música i de generar espais d’intercanvi de coneixement.
Barcelona-Seül
Les dues formacions de Barcelona i Seül fa mesos que estan en contacte, el que els ha permès definir un marc de treball, amb la creació de pistes de composicions prèvies i la definició de conceptes, com ara el nom de l’espectacle, ‘Terra Ignota’, i la línia de la coproducció, que busca crear un nou folklore imaginari que els elevi al món de la ciència-ficció. Ara, durant les sessions de creació conjunta a Seül, ambdues bandes podran conjugar la sonoritat oriental tradicional sumada al rock alternatiu, l’electrònica i el free jazz. En aquest procés, podran explorar sonoritats, com ara el diàleg inusual entre la trompeta onírica i ambiental de Mark Cunningham i el dulcimer martell coreà de Yun Eun Hwa, entre altres aspectes.
Els residents The Blood Quartet són Mark Cunningham, Lluís Rueda, Kike Bela i Adrià Cubells. Tots ells músics amb bagatges molt diversos. La banda es va formar al 2015 i la seva música segueix el camí de la no wave en trajectòria cap al free jazz, el minimalisme primitiu, el blues retorçat, els paisatges ambientals o el rock pantanós. Uneixen la improvisació amb la transformació d’estructures, donant com a resultat viatges sonors psicotròpics, brillants i foscos. Han publicat cinc referències discogràfiques (Dark Energy, 2015; Deep Xarxa, 2016; Until My Darkness Goes, 2018; i el directe Live Xarxa, 2017) amb les que han girat per sales i festivals d’Espanya, el Regne Unit i França. També han creat bandes sonores per a llargmetratges i espectacles multidisciplinars.
Dongyang Gozupa és una banda que es mou entre el folklore tradicional i el rock progressiu. Es tracta d’una de les bandes coreanes amb major projecció internacional. Han girat per escenaris de tot el món, com el Lincoln Center de Nova York, el Womad de Roma o el K-music de Londres, entre d’altres. Es tracta d’una banda de rock progressiu basat en música tradicional coreana amb Yanggeum (instrument coreà, traduït com a dulcimer martell coreà), baix i percussions. Dohyuk Jang, percusionista d’una banda de rock que va guanyar els Premis de la Müsica Popular de Corea, va iniciar aquesta banda amb Eunhwa Yun, un instrumentista de Yanggeum de primer nivell. S’hi va unir el baixista Minhwi Ham, reconegut per la seva actuació creativa. El seu magnetisme i la seva força a l’escenari captiva tant al públic oriental com a l’occidental.