Un estudi recent, publicat al juny 2023, va trobar un total de 247 espècies de plantes exòtiques a Montjuïc (consulta l’article científic aquí). Els nombrosos canvis i transformacions de Montjuïc al llarg de la història, l’elevat nombre de jardins ornamentals, la gran quantitat de visitants que hi passen cada any, la proximitat al port, a les vies urbanes i a l’aeroport (potencials vies d’entrada de noves espècies)… són algunes de les raons que expliquen perquè s’hi troben plantes d’arreu del món. Però… què són les plantes exòtiques? Quines repercussions tenen?
Es considera que una espècie és exòtica (o al·lòctona) quan es troba en un indret que no correspon a la seva distribució natural. Evidentment, els éssers vius es desplacen i s’estableixen allà on troben condicions que els siguin favorables, però les activitats humanes globalitzades han fet possible l’expansió d’espècies arreu del món. El problema rau, a la nostra escala humana, en els efectes que té l’arribada d’aquestes espècies exòtiques i com alteren l’ecosistema en el qual s’arrelen.
A vegades, les espècies exòtiques no aconsegueixen assentar-se i desapareixen…; o no creen grans perturbacions i s’incorporen sense grans canvis als ecosistemes…; o alteren profundament l’equilibri que hi havia abans de la seva arribada (causant pèrdua de biodiversitat i fins i tot la desaparició d’espècies autòctones). En aquest últim cas, l’espècie exòtica s’anomena invasora. En són exemples la formiga de foc, el cranc americà (veure reportatge), l’Agave americana, l’ailant (Ailanthus altissima (extremadament agressiu, veure article o la recerca)), el peix Gambusia holbrokii, el visó americà...
Seguint aquesta explicació, Montjuïc podria considerar-se un viver de plantes invasores: les espècies exòtiques que s’hi troben podrien “escapar-se’n” i expandir-se cap a altres indrets. Cultivar espècies exòtiques té aquest perill, de conseqüències no del tot predictibles ni percebibles fins que és massa tard. La majoria d’espècies invasores provenen de jardins ornamentals o s’introdueixen fins i tot accidentalment. Podem tenir cura, però, per evitar que això passi.
Existeix una xarxa d’alerta associada a la Generalitat de Catalunya. Si detecteu alguna espècie invasora, no dubteu en contactar-hi: especiesinvasores.tes@gencat.cat. És de vital importància detectar-les ràpidament per evitar-ne l’expansió i els possibles danys que podria comportar.
Per estar al dia a les xarxes socials, també podeu consultar els hashtags #especieinvasora o #espèciesinvasores. Per a més informació, consulteu la següent pàgina.
Si us interessa la biodiversitat urbana, no deixeu de consultar l’Atles de Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona: una eina versàtil per consultar quins éssers vius trobem a la nostra ciutat.
Per a més informació, podeu contactar amb l’Aula Ambiental de Sant Andreu per telèfon al 699 90 23 59 o per correu a santandreuambiental@bcn.cat.