Entre el 18 i el 20 d’octubre va tenir lloc la darrera edició del Decidim Fest, sota el lema Democràcia, Tecnologia i Intel·ligència Artificial Col·lectiva. Celebrat al Canòdrom – Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, la trobada anual de la comunitat Decidim, plantejava preguntes com les següents: què està suposant el desplegament i implementació de la IA? Quines oportunitats ens ofereix la IA per entendre i pensar la democràcia del s. XXI entenent la seva dimensió col·lectiva? Pot ser un instrument per reforçar les democràcies i la capacitat de la gent per prendre part de la gestió de les coses comunes? Poden les IA ajudar a construir societats més democràtiques?
El festival s’obria amb l’Assemblea Metadecidim la tarda del dimecres 18 d’octubre, on es van compartir els avenços del projecte i el seu pla de sostenibilitat.
Dijous 19 d’octubre arrencava amb l’obertura institucional, amb la presència de Jaume López Hernández, director general de Bon Govern, Innovació i Qualitat Democràtiques de la Generlaitat de Catalunya, Andreu Francisco, director general del Consorci Localret i Arnau Monterde, director d’Innovació Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona. Per continuar amb l’obertura titulada Intel·ligència Artificial i Col·lectiva per la Democràcia, pronunciada per Carol Romero i Arnau Monterde, en tant representants de Decidim.org, així com Localret i l’Ajuntament de Barcelona, respectivament. El programa continuava amb la proposta de quatre panells:
Decidim Stories: Casos d’Ús Més Enllà de les Ciutats reunia tres experiències Decidim en diferents contextos: la del govern federal brasiler amb Brasil Participativo, representat per Carla de Paiva Bezerra, directora de Participació Digital i Comunicació en Xarxa de Secretaria General de la Presidència de la República del Brasil, la de la província de Guipúscoa amb Gi2030, presentada per l’investigador Antonio Casado, i la d’EMVI Project, compromès amb potenciar la participació de les migrants en el disseny i l’aplicació de les polítiques que els afecten, d’implementació a Àustria, Alemanya, Grècia, Itàlia i Eslovènia, i representat per Daryna Sterina, coordinadora del projecte a Alemanya i Romy Grasgruber-Kerl, fundadora a Àustria.
Intel·ligència Artificial per a la Participació Ciutadana recollia dues de les experiències de programari lliure més rellevants pel que fa a la participació democràtica i els seus fundadors, Róbert Bjarnason (Citizens Foundation) i Xabier Barandiaran (Decidim) per reflexionar sobre els reptes, poders i límits de la seva interacció amb la IA.
Desafiaments Ètics per a la Democratització de la Intel·ligència Artificial reunia la investigadora Sara Suárez (Internet Interdisciplinary Institute, UOC) i l’activisti Ashwin Singh (Queer In AI) per pensar al voltant de la justícia algorítmica i l’ètica de la IA.
Reimaginant el Futur: Pràctiques Feministes per a la Defensa dels Drets Humans en l’era de la IA proposava una exploració de la governança de dades i de la IA des d’una perspectiva feminista i decolonial, i ho feia de la mà de Nandini Chami (IT for Change, A+Alliance) i Rayén Jara Mitrovich (Radical Data).
El festival es va tancar amb la sessió del divendres 20 d’octubre, dedicada als 6 tallers i 10 presentacions breus que van ser seleccionades d’entre les propostes rebudes en la convocatòria oberta. Un matí programat des de i per a la comunitat, concebut per a intercanviar coneixements, opinions i experiències sobre l’ús de Decidim.
El Decidim Fest d’aquest any s’ha emmarcat dins la Capital Europea de la Democràcia, que va arrencar el mes de setembre i que tindrà una durada d’un any. Estan previstes més d’una quarantena d’activitats així com les millors pràctiques de participació i innovació democràtica que es presentaran en diferents punts de la ciutat i de la regió metropolitana de Barcelona.
Properament el director d’Innovació Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, Arnau Monterde, participarà a la sessió ‘Public Code & Technologies: Upcoming Digital and Democratic Challenges for Europe’ que tindrà lloc en el marc de l’Smart City Expo World Congress el 8 de novembre a les 9.15 h a la Fira Barcelona. Podeu consultar la resta de la programació a la web de l’ECoD Barcelona.