Músics de tres generacions, units pel projecte Il Mediterraneo e La Banda del Sud

01/12/2023 - 10:56

Amb l’objectiu d’afavorir el desenvolupament educatiu en el camp de la música popular i les músiques del món, i també contribuir al diàleg intercultural i artístic, vuit músics del sud d’Itàlia i d’altres punts de la Mediterrània, entre ells també de catalans, preparen el projecte Il Mediterraneo e La Banda del Sud, ideat pel centre artístic La Bazzarra, finançat pel Ministeri de Cultura italià, i que té la col·laboració de la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, el Taller de Músics i la Fira Mediterrània de Manresa.

Els músics compartiran talents i experiències musicals al llarg de quatre dies, entre el 30 de novembre i el 3 de desembre, cadascun aportant la seva identitat, en una residència artística que tindrà lloc a un dels Bucs d’assaig de la Fabra i Coats. El darrer dia de l’estada, diumenge 3 de desembre a les 21 h, oferiran un tast del resultat final a la mateixa Fàbrica de Creació, on es preveu que interpretin les peces compostes al llarg d’aquestes jornades. Si hi voleu assistir, comuniqueu-ho al correu electrònic produccions@tallerdemusics.com.

Participen en el projecte els músics Margherita Abita, Antonio Smiriglia, Albert Enkaminanko, Gani Mirzo, Stefano Saletti, Toni Abellan, Marina Paje i Mario Crispi. Aquest últim n’és el director musical, mentre que el director artístic és Gigi Di Luca. Són artistes de tres generacions diferents, però tots ells i totes elles de prestigi i amb una reconeguda trajectòria.

El napolità Gigi Di Luca defineix el projecte amb aquestes paraules: “Existeix una necessitat generalitzada per recuperar la identitat, de reconèixer les arrels comunes d’un Mediterrani que segueix essent un punt de referència creatiu i artístic de la cultura a tot el món. Il Mediterraneo e La Banda del Sud té la intenció de desenvolupar accions professionals de diàleg i internacionalització de la música popular construint ponts culturals entre diferents artistes i països mediterranis”. I afegeix: “És un projecte que promou l’amor per les tradicions, l’intercanvi de visions artístiques i un espai de trobada per a la creació d’una dimensió musical original, contemporània i innovadora”.

La Banda del Sud ja va reunir l’any passat alguns dels músics més prestigiosos de les regions del sud d’Itàlia amb una metodologia de treball com la que es durà ara a terme: compartir una residència artística aportant cadascú els seus coneixements i identitat musicals i tot seguit fer pública l’obra creada. Ara, el projecte vol abraçar tot l’arc mediterrani, i, entre d’altres, inclourà el flamenc amb la guitarra de Toni Abellan i el ball de Marina Paje.