L’Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu ha ingressat la Col·lecció de la Fundació Museu Històric Social de la Maquinista Terrestre i Marítima i Macosa el 8 de gener de 2024. La Fundació ha aprovat fer la donació d’aquest conjunt de documents a l’Arxiu Municipal de Barcelona per afavorir-ne la preservació i la difusió, conscients del seu valor històric i documental.
La Fundació Museu Històric Social de la Maquinista Terrestre i Marítima i Macosa és una entitat sense afany de lucre formada per antics treballadors de la Maquinista amb l’objectiu de preservar la memòria de l’empresa i dels seus empleats. Permet conèixer l’evolució d’aquesta fàbrica i les històries, tant personals com col·lectives, dels seus treballadors en les seves lluites reivindicatives per la millora del seu lloc de treball i la recuperació dels drets i valors democràtics de Catalunya.
L’any 1861 es van construir els primers tallers de la Maquinista Terrestre i Marítima a la Barceloneta. L’expansió de la companyia va fer que, l’any 1917, obrís una segona fàbrica més gran a Sant Andreu de Palomar, amb una superfície de més de 100.000 m2 i una plantilla de més de 3.000 treballadors. La Maquinista va ser adquirida el 1989 per la multinacional francesa Alstom i les seves instal•lacions, traslladades a Santa Perpètua de la Mogoda. Des d’aleshores, l’enorme superfície que ocupava la fàbrica ha estat convertida en espais verds, promocions d’habitatge i un centre comercial que n’ha heretat el nom.
La col·lecció que ha ingressat a l’Arxiu de Sant Andreu està formada per un total de 458 documents, entre els quals s’hi troben revistes, documentació, llibres i, de manera destacada, fotografies de l’empresa i els seus processos productius.
Aquesta agrupació documental ens ajuda a conèixer millor el passat d’una empresa fonamental en la història industrial de Barcelona i, especialment, del territori de Sant Andreu. La presència de la Maquinista a Sant Andreu en va determinar el caràcter industrial i va marcar la vida professional de generacions d’andreuencs i andreuenques.
Al llarg del 2024 es procedirà al tractament arxivístic de la col·lecció (ordenació, classificació, instal·lació, descripció i digitalització) amb la finalitat d’assegurar-ne una adequada conservació i fer-la accessible als estudiosos i a la ciutadania en general.