Replantejar com habitem i on habitem

29/01/2024 - 16:37

Com materialitzar una idea? La visita organitzada per l’Aula Ambiental del Districte de Sant Andreu a una mostra de llar ecològica a la Universitat Politècnica de Catalunya potser mostrarà que és possible.

Quina quantitat de residus genero? Quanta aigua empro per rentar els plats? Quanta energia consumeix la bombeta del saló? Quina despesa energètica té preparar un plat d’arròs?

És difícil quantificar la totalitat de recursos utilitzats i de residus generats en el nostre quotidià. La nostra forma de vida demana aigua, energia i matèria en grans quantitats, però, com bé sabem… els recursos són finits i s’han de gestionar.

A casa, petites mesures d’estalvi i de cura poden permetre reduir-ne l’ús. Recollir l’aigua de la dutxa, rentar els plats en una galleda, tancar els llums quan marxem d’una habitació, abaixar la calefacció a 19ºC i l’aire condicionat a 27ºC, optimitzar l’ús del forn… són accions a les que ens podem habituar en el dia a dia, tot repensant com consumim i què consumim.

Com consumim, què consumim, on habitem, com habitem… són preguntes que s’han fet un grup d’estudiants de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en el projecte TO. El seu procés ha culminat en la construcció d’un prototip de llar, que van presentar al concurs internacional Solar Decathlon Europe 2019. En les seves paraules:

“Tot procés d’anàlisis i reflexió personal, d’emancipació intel•lectual, comença per les més petites preguntes. Volem traslladar el mateix procés que hem realitzat nosaltres mateixos a tots aquells que en vegin el resultat.

Si aconseguim que els espectadors es qüestionin alguna d’aquestes coses, ja serà una victòria, perquè per ínfims que siguin els canvis que arribi a fer aquesta persona a la seva vida ja no viurà igual que el dia anterior.”

Visitar el resultat de la seva feina és possible el proper dimarts 20 de juny a les 17h, en una activitat coorganitzada per l’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu i la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB). La visita és totalment gratuïta, i cal inscripció prèvia aquí.

Per a més informacions sobre aquesta activitat i/o sobre la resta d’activitats de l’Aula, es pot consultar la seva pàgina web o contactar-hi a través del correu santandreuambiental@bcn.cat o del telèfon 699 90 23 59.