El 8 de febrer de 2024, l’Ajuntament de Barcelona va activar el protocol d’actuació per alts nivells de contaminació atmosfèrica per partícules en suspensió (PM10) en fase d’avís preventiu, d’acord amb l’alerta decretada per la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya. Les recomanacions generals són, citant el protocol:
- Mou-te a peu o amb bici, i ves pels carrers menys transitats i en les hores amb menys trànsit.
- Opta pel transport públic en lloc del transport privat.
- Si no tens cap més opció que utilitzar el vehicle privat, comparteix-lo o combina’l amb el transport públic.
- Regula la climatització de casa teva i del lloc de treball per evitar un escalfament o refrigeració excessius.
- Ventila l’habitatge en les hores de menys trànsit al carrer.
- Població vulnerable (Persones amb malalties respiratòries o cardíaques, infants en edat preescolar, gent gran i dones embarassades): Redueix l’exercici físic intens, especialment a l’exterior.
La contaminació atmosfèrica és un fet a Barcelona. Existeixen una sèrie d’estacions de mesura a tota la ciutat que recopilen dades sobre la concentració de contaminants de forma regular per determinar la qualitat de l’aire. N’hi ha per tot el territori català dependents de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya, com es pot veure en aquest enllaç,.
L’atmosfera és una espècie de caldo de cultiu i reaccions, on interactuen sense interrupció els diferents components que s’hi troben. L’aire es comporta doncs com un medi en el qual es difonen, reaccionen, es desplacen partícules diverses i en quantitats variades. N’hi ha molècules (com els òxids de nitrogen, l’ozó, el diòxid de carboni…) i també compostos de mida major. Aquests se’n diuen partícules en suspensió. Segons la seva mida, les partícules actuen de diferents formes: les més petites poden viatjar centenars o milers de quilòmetres, mentre que les més grans, amb més pes, tenen tendència a caure i depositar-se. Les més petites tenen també més capacitat d’accedir i penetrar en les vies respiratòries, d’aquí la importància de monitorar en quina quantitat es troben per prevenir afectacions a la salut.
Però què són les PM10? De les partícules en suspensió, s’anomenen PM10 les que tenen un diàmetre inferior a 10µm (0,010 mm) i PM2,5 aquelles amb diàmetre de 2,5µm (0,0025mm). Poden tenir un origen “natural” (com erupcions volcàniques, incendis, aixecament de pols del sòl…) o “antròpic”, és a dir, associat a activitats humanes com la indústria, el transport, la construcció, els treballs agrícoles… Les segles PM provenen de l’anglès “particulate matter”.
El 40% de les partícules PM10 detectades a Barcelona estan associades al transport (motors, pneumàtics, frens…). La resta prové de la pols de les obres i els enderrocs i, eventualment, dels núvols de pols sahariana. En aquesta pàgina de l’Ajuntament, trobareu més informació sobre la qualitat de l’aire.
Podeu tenir també informació actualitzada a la pàgina d’X @BCN_EspaiPublic.
Així mateix, també podeu contactar amb l’Aula per resoldre dubtes al telèfon 699 90 23 59 o per correu electrònic a santandreuambiental@bcn.cat.