-Com comenceu a configurar aquest grup?
Barcelona ja tenia una escena de swing força consolidada abans del 2020. Es ballava a moltes places i és el cas de la plaça Orfila on es feien unes ballades que es dinamitzaven des del Centre Cívic Sant Andreu. Quan arriba la pandèmia això s’acaba i durant molt de temps no hi ha hagut ball. Això no només passa aquí, a places com la Virreina també s’hi ballava i hores d’ara no s’ha recuperat. Nosaltres vam decidir tornar a treure el swing al carrer i fer-ho a prop de casa, a Sant Andreu. Per això, demanem els permisos corresponents, comencem a convocar de nou a Orfila i, de seguida, comença a aparèixer gent nova.
Ara som un Grup d’Interès, que és un tipus d’entitat força senzilla, i en diem ‘Swing per tothom. Som un grup de persones que tenim interès en una cosa, que és el swing. Hi ha qui balla més i hi ha que balla menys però el que volem tots es tenir el màxim d’espais on es pugui ballar aquest estil. De moment, hem començat a Sant Andreu, però ens agradaria poder recuperar-lo en altres llocs on es feia abans i també portar-lo a espais nous en un futur.
-Què té el swing per enganxar a tanta gent?
Tothom descobreix el swing pel carrer. A Catalunya tenim el clima que tenim i això permet ballar-lo a l’aire lliure, en llocs freds cal fer-ho dins d’algun espai. Per això la gent el veu i s’hi aficiona. És un ball molt divertit, que transmet alegria. Sempre ens diuen que ballem amb un sombriure a la boca. De fet, quan fas aquestes ballades en públic, fins i tot hi ha molta gent que s’atura i s’asseu a la plaça i es queda a mirar perquè també és una activitat molt vistosa.
Pel que fa a la música, el swing és molt alegre i és un ball lliure, hereu de la música que feien els esclaus negres d’Estats Units sense tenir coneixements musicals de tipus acadèmic. Així com ells inventaven cançons, el swing també va inventant el ball sobre la marxa. Hi ha un estil bàsic i a partir d’aquí s’improvisa i pots inventar-te els passos que vulguis. No t’equivoques mai. Si t’equivoques és que has creat un pas nou.
-Qui pot assistir a aquestes trobades que feu a plaça Orfila?
L’activitat és oberta a qualsevol que tingui ganes de ballar. Hi ha gent de tots els nivells, gent que tot just porta una setmana i gent que ho fa des des de fa 10 anys. I tots acaben ballant junts. És un ball en parella, però es canvia contínuament de parella i tothom acaba ballant amb tothom. Aprens a ballar amb molta gent, a comunicar-te d’una manera molt diferent amb molta gent i ajuda a conèixer molta gent. Per això, quan tu improvises la parella t’ha de captar, per això és molt important la connexió entre les persones. És una activitat amb un component social molt important, no es tracta d’aprendre molt bé uns passos per ensenyar que balles molt bé sinó que el que es vol és anar a ballar a un lloc i poder fer-ho amb tothom. No hi ha un protocol, si vas a ballar algú et traurà a ballar, tinguis el nivell que tinguis.