Trenquem el sostre de vidre: el 8M arriba al Districte de Sant Andreu per denunciar les desigualtats de les trajectòries professionals

26/02/2024 - 15:37

En les pròximes setmanes, els equipaments i serveis dels set barris acolliran activitats per reflexionar sobre les estructures de poder que permeten les segregacions laborals en funció del gènere.

Un any més ens retrobem totes per continuar lluitant contra el patriarcat i reivindicar els nostres drets. Enguany, la crida que guia el 8M a tota la ciutat de Barcelona és la necessitat de trencar els sostres de vidre. Aquest fenomen, el sostre de vidre, serveix per visibilitzar les dificultats que troben les dones per projectar-se laboralment.

Generalment, les responsabilitats privades associades a les treballadores (cures, criances, reduccions de jornada) han servit per relegar-les a llocs de menor rang en entendre’s que la disponibilitat horària i de mobilitat de les dones està més lligada a l’àmbit familiar (i inclou, per tant, més obligacions) que la dels homes.

Al llarg de la història, aquesta dinàmica ha concentrat els homes en els llocs de direcció, els quals, a la vegada, estan millor remunerats. La conseqüència d’aquesta realitat és que, de mitjana i d’acord amb un informe de l’Institut Català de les Dones publicat el 2019, la bretxa salarial entre homes i dones representa el 23,4%. És a dir, en termes estadístics, les dones cobren un 23,4% menys que els homes.

Des de les institucions i des de la ciutadania, al Districte de Sant Andreu seguirem reivindicant la igualtat per garantir a les generacions presents i futures un canvi real. Aquests dies us convidem a participar en les diferents propostes (performances, xerrades, activitats infantils) que els serveis i els equipaments han enllestit per reflexionar sobre el passat i prendre consciència de tot el camí que queda per recórrer.

Podeu consultar el conjunt de la programació descarregant el llibret adjunt en aquesta notícia.