Biblioteques en femení

04/03/2024 - 08:00

Art, història, reivindicació, salut... Les dones es converteixen en protagonistes en les disciplines més diverses durant el mes de març a les Biblioteques de Barcelona.

 

El 8 de març se celebra, com ja sabreu, el Dia Internacional de les Dones, que reivindica la lluita de les dones per la seva participació en el conjunt de la societat i pel seu desenvolupament com a persones. Però la celebració s’estén durant tot el mes i, en espais com les Biblioteques de Barcelona (foto: LucasAmilano), toca els temes més diversos, sempre amb nom de dona. Xerrades, tallers, representacions teatrals i fins i tot repassades a una història de l’art en femení.

Aquests dies les Biblioteques de Barcelona preparen cicles temàtics d’activitats com el que parla sobre Art i gènere i que, entre el 4 i el 12 de març, porta a  la Biblioteca de Nou Barris, la Biblioteca del Clot- Josep Benet o la Biblioteca Vila de Gràcia unes xerrades monogràfiques (4, 11 i 12 de març)  que repassaran les creacions de grans artistes com Frida Kahlo, la dissenyadora Sonia Delaunay o l’artista art-déco Tamara de Lempicka.

Però potser preferiríeu donar un cop d’ull al passat. En aquest cas, us recomanem que escolteu el que us explicarà la Carme Mestres, una catedràtica de Geografia i Història que els dies 4, 11 i 20 de març, a la Biblioteca Les Corts – Miquel Llongueras, la Biblioteca Francesca Bonnemaison i la Biblioteca Fort Pienc, repassarà la història de les dones des dels inicis de la humanitat fins a l’època clàssica, l’època medieval i la moderna i contemporània.

La música té un paper reservat també en el 8-M de les Biblioteques de Barcelona. El 7 de març teniu a la Biblioteca del Guinardó – Mercè Rodoreda la Júlia Colom, que porta al centre la millor tradició musical mallorquina. Espereu al dia 25 de març, a la Biblioteca Sagrada Família – Josep M. Ainaud de Lasarte i podreu gaudir del talent underground de l’Anaïs Vila.

Però les lletres, és clar, s’enduen el màxim protagonisme en el 8-M de les Biblioteques, que acullen la presentació del llibre de Mariana Enríquez Un lugar soleado para gente sombría, un conjunt de relats en els quals el mal i l’horror assetgen la realitat quotidiana. Ella mateixa us en parla en una conversa amb la periodista Helena Hevia a la Biblioteca Jaume Fuster el 7 de març.

Clubs de lectura i tallers

La festa continua amb clubs de lectura relacionats amb l’univers femení, amb propostes (en tots els casos cal fer inscripció) dedicades per exemple a l’autoficció en femení (fins al 15 d’abril, a la Biblioteca Francesca Bonnemaison); feminisme i consentiment (del 7 de març al 9 de maig, a la Biblioteca Poble-sec – Francesc Boix); o bé l’obra de dues poetes russes: Marina Tsvetàieva i Anna Akhmàtova (del 13 de març al 15 de maig, a la Biblioteca Trinitat Vella – José Barbero, atenció, conduït per la poeta i dramaturga Juana Dolores).

Les propostes són encara més diverses, amb tallers com els que, en centres diversos de tota la ciutat, ensenyen a fer servir eines tecnològiques per crear cartells reivindicatius per a les manifestacions del 8-M o com el que dona a conèixer entre les nenes i noies la trajectòria d’una pila de dones científiques especialment inspiradores.

No marxeu encara perquè, més enllà dels cicles i xerrades relacionades amb l’univers femení, les Biblioteques acullen tot d’activitats diverses que esquitxen la programació. Voleu un exemple? A la Biblioteca Gabriel García Márquez, el 5 de març es presenta un llibre força especial. És Exilios y lejanías. Relatos de mujeres colombianas, un llibre escrit i il·lustrat per tretze dones d’aquest país que avui viuen en diversos països d’Europa que ha estat fruit d’un procés d’un any i mig de tallers psicosocials i d’escriptura.

Activitats familiars per introduir els nens i nenes en el feminisme com l’activitat Libel·lulina, a la Biblioteca Ramon d’Alòs Moner de Sant Martí el dimecres, 6 de març, tallers d’alimentació per a dones que han passat la menopausa; la reivindicació de la memòria de l’artista invisibilitzada Anna Maria Martinez Sagi mitjançant una lectura dramatitzada l’11 de març a la Biblioteca Vila de Gràcia; o la presentació del llibre de poesia Flamarades sortiran: poesia catalana feminista (14 de març, a la Biblioteca Francesca Bonnemaison) formen part de les propostes de les Biblioteques de Barcelona per a celebrar el 8-M, igual que la sessió de contacontes pensada per trencar mites i prejudicis de Gisela Llimona a la Biblioteca Vapor Vell de Sants (21 de març)    

Si voleu celebrar el Dia Internacional de les Dones a les Biblioteques de Barcelona, teniu moltes oportunitats durant aquest mes. Consulteu el web per a més informació.

Més informació