Primavera i fenologia: El ritme de la natura

12/04/2024 - 11:18

Aquí, l'Aula Ambiental del Districte de Sant Andreu aborda les desregulacions dels ritmes ecològics.

La primavera és l’època de la floració a la nostra latitud. Després del letàrgic hivern, la natura es reactiva amb força: una explosió de colors i olors, de moviment. És època de reproducció per nombroses espècies abans de l’arribada de l’estiu tòrrid.  S’ha detectat, però, que algunes espècies floreixen abans de temps. Què està passant?

Tots els éssers vius segueixen el seu ritme biològic: tenen el seu moment per créixer, reproduir-se, migrar, hivernar, germinar… Regulen el seu cicle en funció de l’entorn, de les estacions, de la disponibilitat d’aliment o de refugi, el clima, la sequera… El ritme que marca les etapes vitals dels éssers vius es coneix com a fenologia. La fenologia del plàtan d’ombra (arbre molt estès als carrers de Barcelona), per exemple, revela que les fulles solen caure a l’octubre i rebrotar cap al març, que les flors surten a l’abril i els fruits a partir del maig…*

Aquests últims anys, les estacions semblen desbocades: l’hivern és irregular, les temperatures no baixen ni plou; els estius són excessivament calents i sufocants… i els éssers vius se’n veuen repercutits: els seus cicles s’alteren. Què passa si l’ametller floreix més aviat, i no hi ha insectes per pol·linitzar-lo? O si un insecte metamorfosa abans de la floració? Com es pol·linitzarà el primer i s’alimentarà el segon?

El problema rau doncs en els ritmes descompassats dels éssers vius interdependents. Amb els canvis climàtics actuals, s’ha detectat que les papallones que més han davallat a Catalunya estan desssincronitzades amb les plantes de les quals depenen per alimentar-se.

Aquesta primavera hi haurà un parell de trobades amb científics especialitzats en insectes:

  • Dissabte 20 d’abril: mostreig de papallones amb l’Observatori ciutadà de papallones urbanes (uBMS), amb trobada al Centre Cívic Bon Pastor https://maps.app.goo.gl/GrQf7E9Kzgo1MtHk6
  • Dijous 27 de juny de 18 a 19 h: xerrada a càrrec d’Anselm Rodrigo, investigador del CREAF al Centre Cívic de Sant Andreu (C/ Gran de Sant Andreu, 111) https://maps.app.goo.gl/xWJnGhwWw969xgqu6

Per a més informació sobre aquestes propostes o sobre qualsevol qüestió relacionada amb ecologia urbana, podeu contactar amb l’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu a santandreuambiental@bcn.cat o trucant al 699 90 23 59.

* Podeu consultar informació sobre la fenologia de certs arbres de la nostra ciutat a la recentment publicada Guia fenològica del principal arbrat urbà de Barcelona.