Torna l’Orgull LGTBIQ+ de la Trinitat Vella

27/06/2024 - 12:33

El lema d'enguany és: “Sempre hi hem estat”. Passat, present i futur de les reivindicacions LGTBIQ+ a la perifèria. La celebració serà el dissabte 6 de juliol a partir de les 18 h, a la llosa del metro de la Trinitat Vella.

Dissabte 6 de juliol a les 18h torna l’Orgull de la Trini, a la Llosa del Metro de la Trinitat Vella (L1), amb una programació diversa de 18 a 00h. Aquest any tindrà lloc la quarta edició, sota el lema “Sempre hem estat’’, organitzada per diverses entitats, col·lectius i veïns i veïnes de la Trinitat Vella.

El passat, present i futur de les reivindicacions del col·lectiu LGTBIQ+ seran el fil conductor d’enguany. Tant és així que el cartell aplega símbols de l’imaginari col·lectiu queer, però també persones que han posat el cos en la lluita pel reconeixement de les diversitats sexuals i de gènere. Com ara l’activista Simon Nkoli; l’escriptora Gloria Fuertes; el ballarí i veí de la Trinitat Vella La Waka; la Flor del Campo, activista trans de la Trinitat Vella; l’activista trans Silvia Reyes i el poeta Federico García Lorca.

Durant tota la jornada participaran una vintena d’entitats i col·lectius de referencia LGTBIQ+ de la ciutat, diverses organitzacions en defensa de les llibertats de gènere, sexuals com ACATHI, Acció Perifèrica o l’Observatori contra la LGTBI-fòbia que serà alhora el Punt Lila i Iridiscent de la jornada. 

L’agenda d’activitats començarà a les 18h, posant l’accent en les reivindicacions LGTBIQ+ de tots els temps amb Vidda Priego com a mestra de cerimònies i donarà pas al grup de teatre Tiriti Trans Trans Trans i a la batucada Somsò.

Una rua reivindicativa pels carrers de la Trinitat Vella representarà el present dels moviments LGTBIQ+: dinamitzada per la batucada Somsò i amb entitats com Diables Trinifoc, Roller Derby Barcelona, Panteres Grogues, Bruixes Trinitat Nova i veïnes de la Trinitat Vella. Una de les parades de la Rua serà a l’Olivera, on denunciarem el genocidi a Palestina, amb un manifest i performance de Kleo La Faraona.

“La resistència local i perifèrica no pot desvincular-se de les lluites globals i del que estem vivint. El genocidi a Palestina i el rebuig frontal als consensos bèl·lics i a l’estat genocida d’Israel marcaran l’agenda de l’Orgull d’enguany, perquè sense pau no hi pot haver cap altra cosa.”

De nou a la Llosa del Metro, el pregó de la 4a edició de l’Orgull de la Trini anirà a càrrec de quatre col·lectius de la ciutat: Nou Barris Feminista, Señores Bi-en, Roller Derby Barcelona i la Xarxa de Suport Mutu La Trini. A partir de les 20:30h se celebrarà “La Trini Drag Race” amb la presentació de la drag Monna Sequeda i amb les actuacions de Bibi Delatazzo, Miss Dannylicious i Capitano Barbaconyo. Un format que repeteix i que convida a les veïnes del barri a ser partíceps del show i entre boes de colors i purpurina, es converteixin en drags per un dia.

La cirereta del pastís aquesta jornada reivindicativa la posarà la música de La Jenny DJ.

 

‘’Davant del seu odi, el nostre orgull”

La matinada del 25 de juny, el barri va viure un atac LGTBI-fòbic amb la crema d’una bandera LGTBIQ+ que havia estat penjada al balcó del Forn Trinitat (vegeu notícies adjuntes). La bandera havia estat instal·lada en el marc d’una iniciativa perquè els comerços, entitats i veïnes del barri mostressin el seu suport al col·lectiu. La crema de la bandera ha sigut mostra d’una agressió col·lectiva. 

“Actualment vivim un context polític i social preocupant per l’augment de l’extrema dreta, continuem vivint atacs al col·lectiu als nostres barris, atacs que afecten directament la nostra llibertat i integritat, a la periferia reivindiquem que som i continuarem sent, resistint envers les violències i celebrat-nos plegades.”

Així doncs, i de forma més necessària que mai, veïnes, entitats i col·lectius del barri ens organitzem amb l’objectiu de reivindicar els nostres drets i defensar la nostra llibertat i celebrar-nos plegades, també ens impulsa la lluita per dignificar i fer de les perifèries uns espais segurs, dignes i de participació política LGTBIQ+.

Part de la campanya per mobilitzar el barri ha sigut l’encartellada per diferents punts de la Trinitat Vella amb frases de situacions reconeixibles pels membres del col·lectiu LGTBIQ+. Algunes de les més divertides són: “Tenir una cita al Parc del Metro és Orgull de la Trini”, “Conèixer al teu veí per Grindr és Orgull de la Trini” o “Quedar a la Llosa del Metro per anar a Arena és Orgull de la Trini”.

Pots trobar més informació a les xarxes socials de l’Orgull de la Trini. Instagram, Twitter i Facebook: @orgulldelatrini.

 

Programació:

A les 17.30h – Torna l’Orgull de la Trini!, amb La Jenny DJ

A les 18h – Benvinguda a l’Orgull amb música i memòria, a càrrec de Vidda Priego i Somsò Batucada

A les 18.30h – “¿Y estas son las cosas con las que tenemos que aprender a vivir?” a càrrec de Tiriti Trans

A les 19h – La rua de l’Orgull de la Trini: “Sempre hem estat”. Amb Vidda Priego, Diables Trinifoc, Roller Derby Barcelona, Panteres Grogues, Bruixes Trinitat Nova, Somsò Batucada… i veïns i veïnes de la Trinitat Vella!

Recorregut de la rua: Llosa del Metro, carrer Via Barcino, carrer Tossal, carrer Turó de la Trinitat, Plaça de la Trinitat, carrer Madriguera, Llosa del Metro.

A les 19.30h – “No hay orgullo si hay genocidio” de Queer Palestina. Manifest i performance en contra del genocidi a càrrec de Kleo La Faraona. A l’Olivera de la Biblioteca Trinitat Vella – J. Barbero

A les 20h – Pregó de la IV edició de l’Orgull de la Trini. A càrrec de Nou Barris Feminista, Señores Bi-en, Roller Derby Barcelona i la Xarxa de Suport Mutu La Trini.

A les 20:30h – “La Trini Drag Race: Vols ser drag per un dia?”, amb les actuacions de Bibi Delatazzo, Miss Dannilicious i Capitano Barbaconyo. Vine a ballar la flashmob de l’Orgull amb La Waka! Presentat per Monna Sequeda.

A les 22h – DJ set amb La Jenny DJ

De 18 a 22h – Mostra d’entitats i col·lectius amb: 

Peluquitas 

Observatori Contra l’LGTBI-fòbia 

Creatura 

Acció Perifèrica 

Roller Derby Barcelona 

Encara en acció 

Fundació Enllaç 

Associació 17 de maig 

GAG – Grup d’Amics Gais, Lesbianes, Trans i Bisexuals 

Associació ACATHI 

Sant Boi en Positiu TransVIH 

Panteres Grogues 

L’HORGULL 

Assemblea La Gorda 

Radio Trinijove 

La Marina Orgullosa 

Colorín Colorado