El pont de Santander, de dimensió social i voluntat veïnal

15/07/2024 - 13:24

Aquest dissabte ha tingut lloc una festa ciutadana per celebrar que aquesta infraestructura bàsica entre els barris de la Verneda i la Pau i del Bon Pastor és una realitat.

Les obres de reforma del Pont de Santander van quedar enllestides a la primavera. El pont és ara accessible, segur i permeable i facilita la mobilitat entre els districtes de Sant Martí i Sant Andreu. La nova infraestructura passa a tenir voreres de quatre metres i un carril bici a banda i banda per facilitar el trànsit de persones i bicicletes entre la Verneda i la Pau i el Bon Pastor.

Per celebrar la posada en marxa del nou Pont de Santander, dissabte 13 de juliol va tenir lloc una festa ciutadana, amb l’animació del grup de batucada Los Chipirones, l’espectacle de màgia de Manu Fenomanu i l’actuació dels Castellers de Barcelona, tot plegat conduït per Robert Gobern.

Festa del Pont de Santander – Àlbum fotogràfic

D’un pont de trànsit a una passera transitable

Abans de l’actuació, el Pont de Santander només admetia el pas de vehicles i les persones havien d’utilitzar una passera metàl·lica adjacent que no era accessible, cosa que va convertir aquesta infraestructura en un mur entre Sant Martí i Sant Andreu.

El setembre del 2022 es van iniciar les obres de millora per fer-ne una infraestructura més accessible tant a peu com en bicicleta. Després de mesos de treballs, el setembre del 2023 es va reobrir a la circulació en tots dos sentits mentre s’acabaven els treballs d’adequació per al pas de les persones.

L’obra, que ha estat enllestida la primavera del 2024,
ha comportat la inversió de 10,8 M€,
cofinançats amb el Fons Europeu de Desenvolupament Regional

El Pont de Santander té ara voreres de gairebé quatre metres, un carril bici unidireccional a banda i banda i una calçada amb dos carrils, un per sentit. El pendent s’ha reduït sensiblement per fer-lo accessible i a les voreres s’hi han incorporat escocells per a arbres i parterres (la plantació tindrà lloc a la tardor, l’època apropiada per fer-ho). A més, s’hi ha instal·lat punt de wifi i mobiliari urbà, i també s’hi ha renovat l’enllumenat i les cruïlles de semàfors, la xarxa de reg i els serveis i s’ha millorat el drenatge de les aigües pluvials.

Una reivindicació veïnal històrica

La reforma del Pont de Santander ha estat impulsada pel veïnat de la Verneda i la Pau i de Sant Martí de Provençals, que l’any 2019 va presentar una iniciativa ciutadana per demanar la seva millora. El plenari del Consell Municipal va aprovar per unanimitat la proposta el desembre del 2019, i aleshores el Govern municipal va començar els tràmits del projecte de la nova infraestructura.

COMISSIÓ PROMOTORA DE LA INICIATIVA CIUTADANA
Assoc. Veïnal Sant Martí de Provençals
Assoc. Veïnal La Verneda – Via Trajana
Assoc. Veïnal La Palmera Centre
Assoc. Veïnal Barri de la Pau
Assoc. Veïnal La Verneda Alta.

Les entitats promotores va recollir fins 4.458 signatures validades per demanar-ne la rehabilitació, seguint el procediment que estableix) Reglament de participació ciutadana.