L’Ajuntament i l’Arquebisbat de Barcelona acorden rehabilitar la Capella dels Segadors

22/07/2024 - 13:55

Aquest dilluns s’ha signat el conveni per rehabilitar la coberta de la Capella dels Segadors, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. És una de les estructures més antigues que es conserven de la parròquia.

L’Ajuntament de Barcelona, l’Arquebisbat de Barcelona i la parròquia de Sant Andreu de Palomar han signat aquest dilluns al matí el conveni per a la rehabilitació de la coberta de la Capella dels Segadors. La regidora del districte, Marta Villanueva; el Bisbe Auxiliar i Vicari general de Barcelona, Javier Vilanova; el rector de la parròquia de Sant Andreu de Palomar, mossèn Toni Roman; i la representant del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Sandra Bestraten, han oficialitzat l’acord.

La Capella dels Segadors va ser declara Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de lloc històric, l’any 2022. Es troba adossada a la parròquia actual, situada entre el carrer dels Segadors i la plaça de les Dones de Motor Ibérica, al bell mig de la trama urbana que va constituir l’antic municipi de Sant Andreu de Palomar. És l’única estructura, conjuntament amb la rectoria del recinte eclesiàstic, que encara es preserva de l’antiga parròquia.

El conveni permetrà rehabilitar la coberta de la capella amb l’objectiu de consolidar-la estructuralment i, d’aquesta manera, preservar la seva memòria històrica. La consolidació estructural de la capella és un primer pas per esdevenir un centre d’interpretació i un indret museístic  que relacioni el passat, el present i el futur d’aquest espai en el conjunt del territori i del país.

La regidora del districte, Marta Villanueva, ha celebrat aquest acord “que dona resposta a una històrica reivindicació veïnal”, promoguda des de la parròquia, el Centre d’Estudis Ignasi Iglesias i altres entitats veïnals, i que permet “recuperar i conservar una part del patrimoni cultural i històric de Sant Andreu de Palomar i mantenir viva la memòria col·lectiva”. “La restauració de la capella reforçarà la identitat del barri i la nostra herència cultural, a més de proporcionar oportunitats educatives per a promoure la consciència històrica i l’apreciació del nostre patrimoni” ha remarcat la regidora.

El projecte inclou la rehabilitació de les voltes de maó de pla dels diversos espais que configuren la capella, seguint la geometria i arrancada de les voltes originals. També es rehabilitarà l’estructura del forjat de la coberta a basa d’un nou forjat inclinat construït amb biguetes de fusta i tauler contraxapat i es rehabilitaran les façanes exteriors.

La intervenció suposarà una inversió total de gairebé 300.000 euros, dels quals, l’Ajuntament de Barcelona hi aporta 130.000 euros. Amb aquest conveni, l’Arquebisbat de Barcelona es compromet a executar les obres en un termini màxim de dos anys. Alhora, es crearà una comissió de seguiment formada per les parts signants del conveni  i per representants del Centre d’Estudis Ignasi Iglesias i l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar.

 

La Capella dels Segadors, símbol dels valors històrics, culturals i socials de Catalunya

La Capella dels Segadors és un indret cabdal per explicar la història de Catalunya i d’Europa, en especial la que va succeir entre 1640 i 1714, fins al final de la Guerra de Successió. En el seu interior hi havia el Sant Crist que durant els fets de la revolta dels Segadors de 1640 va ser portat com a bandera pels pagesos que van anar cap a la ciutat de Barcelona per alliberar els consellers del Consell de Cent i el diputat de la Generalitat empresonats per ordre del Virrei de Catalunya i que van provocar dies després –durant el Corpus de Sang– una gran revolta que va ser l’inici de la Guerra dels Segadors (1640-1659). Tanmateix, l’himne Nacional de Catalunya, basat en la lletra original dels segadors, també conté esment dels fets ocorreguts en aquest lloc històric a on es troba l’actual parròquia.

 

Sant Andreu recupera el seu llegat històric

La  rehabilitació de la Capella dels Segadors és essencial per conservar la memòria història de Sant Andreu de Palomar, de Barcelona i de Catalunya. En aquest indret van tenir lloc, al llarg del temps, nombrosos esdeveniments de transcendència històrica que també poden ser explicats gràcies a les cases del Pont i al pas del Rec Comtal.

El passat mes de febrer el districte de Sant Andreu va finalitzar les obres de consolidació estructural de les cases 6 i 8 del carrer Pont, una de les edificacions més antigues que queden a l’antic poble de Sant Andreu de Palomar. Gràcies a aquesta intervenció han pogut ser recuperades i conservades com a elements del patrimoni arquitectònic.