L'estudi The Naked guanya el concurs d’idees per transformar mitgeres a Sant Andreu

03/10/2024 - 14:28

Ja hi ha guanyadors del concurs internacional d’idees per remodelar deu parets mitgeres, repartides per tots els districtes de la ciutat, que es va llençar el passat mes de juny. En el cas de Sant Andreu, és el projecte és 'La Placeta de Grau' (Agustí i Milà, 55, a Sant Andreu de Palomar).

En el marc de la Capital Mundial de l’Arquitectura 2026, l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Fundació Mies van der Rohe, va llançar el passat mes de juny un Concurs Internacional d’idees per a arquitectes titulats menors de 35 anys per transformar les parets mitgeres permanents de 10 emplaçaments, un a cada districte de la ciutat, i convertir-les en noves façanes.

La convocatòria a la comunitat mundial de joves arquitectes ha estat molt exitosa, amb una participació de 590 arquitectes de fins a 51 països d’arreu del món, que han presentat 439 propostes arquitectòniques, de les quals 343 han estat valorades pel jurat, que ha atorgat una trentena de premis (tres per a cada emplaçament), a més de dues mencions honorífiques.

Figures inspirades en la natura a la paret

Per al concurs es van seleccionar deu ubicacions, una per cada districte. El projecte guanyador de Sant Andreu es basa fonamentalment en la plasmació de figures inspirades en la natura a la paret.

El projecte “no proposa fer un balcó com la majoria de les solucions presentades, sinó que, a través de la textura i la materialitat, dona una escala i explica una història, i demostra que s’ha entès el context en què s’està treballant. La configuració de les finestres és molt flexible i el tractament d’acabats, diferents dels blocs de ceràmica, permet crear caus i altres tipus de forats per acollir flora i fauna”.

Podeu consultar la resta de propostes guanyadores al web del concurs d’idees per a joves arquitectes.