Ubicat on actualment es troba l’Escola Ramon Berenguer III i l’Institut Comas i Solà (Via Bàrcino), el projecte ha estat impulsat pel Pla de Barris de la Trinitat Vella, el Districte de Sant Andreu i el Consoci d’Educació de Barcelona i compta amb una inversió de 4,2 milions d’euros.
La idea sorgeix d’una diagnosi per part del Consorci d’Educació i les diferents autoritats educatives dels dos barris. “Es va valorar que hi havia uns índexs molt alts d’abandonament escolar i de no continuïtat dels estudis acabada l’ESO. Per tant, ens veiem en la necessitat de fer un canvi a l’educació del barri i vam decidir aplicar una fórmula que s’ha aplicat a altres llocs, com a la Trinitat Nova”, explica Miquel Àngel Lozano, cap de Projecte del Pla de Barris La Trinitat Vella, el Bon Pastor i Baró de Viver. L’objectiu final que es persegueix amb aquest projecte és dotar el barri de més escola pública, amb un projecte educatiu de qualitat i que resulti interessant a infants i famílies.
La fórmula Institut Escola, que s’ha posat de moda en els últims anys, “és una manera de garantir que hi hagi una forma de treballar conjunta entre mestres de primària i professors/es de secundària i que es pugui conviure des de la proximitat i es pugui establir una mateixa línia educativa. Això facilita el vincle de l’alumnat i el professorat”, assegura Lozano.
L’acció millorarà l’equipament (l’espai ja està en procés d’adaptació i els tres centres completaran la seva fusió de cara al 2023) i es preveu que, amb la fusió, el nou centre escolar compti amb uns 300 alumnes. El projecte pedagògic és clar: les STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques) i els ensenyaments artístics. “Volem potenciar les ciències i que el nou Institut Escola Rec Comtal sigui un referent a la zona. Pel que fa a la part artística, tenim un programa conjunt amb l’ICUB [Institut de Cultura de Barcelona]. La idea és introduir, en horari escolar, diferents propostes artístiques amb el suport de professionals de l’àmbit cultural. Des del Pla de Barris el que fem és proporcionar un acompanyament professional que abraça diferents aspectes i que ajuda a la formació del professorat: com per exemple, en el disseny dels espais o en la incorporació d’una visió transversal de les disciplines artístiques a les STEAM”.
Per últim, Lozano destaca que des del Pla de Barris es vol donar molt suport a l’AFA del Rec Comtal. “Volem una AFA amb capacitat d’organització i mobilització. Que les persones que en formen part estiguin implicades i sobretot, volem que hi hagi representativitat de la diversitat del centre”.