Aquesta és una temporada especial, ja que és la vintena; i està emmarcada sota el lema “incomptables experiències per viure”. Un cop més, l’equip del SAT! va presentar una proposta rica i àmplia en la qual es poden trobar funcions de teatre, circ, titelles, espectacles de dansa contemporània, danses urbanes i flamenc, música i altres projectes col·laboratius. Un total de 23 espectacles de teatre i 16 de dansa dels quals se’n podrà gaudir des del 9 de setembre i fins al 21 de maig del 2023.
Pel que fa a l’àmbit educatiu, aquesta temporada el SAT! ofereix 19 espectacles per a educació infantil i primària i 9 per a secundària, que inclouen espectacles de teatre en català, castellà i anglès; titelles, dansa i moviment, circ i música i teatre musical. A banda, es continuarà el projecte iniciat amb l’Institut Doctor Puigvert en col·laboració amb la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació i que té com a eix la formació en arts escèniques de l’alumnat de batxillerat. Aquest serà el tercer any de desenvolupament d’aquest projecte, que inclou tallers teòrics i pràctics sobre dramatúrgia, escenografia, vestuari, direcció, interpretació o comunicació, entre altres. Al final de curs, l’alumnat presentarà una obra de creació pròpia al SAT!.
“Tenim una campanya escolar molt farcida i, com sempre, hem procurat programar tots els gèneres. També continuem amb el projecte de teatre i literatura, així com espectacles de dansa i circ per a totes les edats”, explica Montse Puga, responsable de Producció i Escoles del SAT!
Públic infantil i juvenil: no tot s’hi val
Un dels punts forts del SAT! és una oferta teatral cuidada; una oferta que al llarg d’aquests anys ha posat en valor la importància d’oferir continguts de qualitat als petits i joves. “Els nens i nenes i els joves ho entenen tot; i la nostra programació ho contempla. Els petits i els adolescents, a més, són els crítics més sincers. Fins i tot als d’infantil se’ls nota: estan asseguts veient l’obra i quan comencen a remenar el cul o mirar cap a una altra banda, saps que hi ha quelcom que no està funcionant. I la culpa no és seva”.
Montse Puga ens explica que, actualment, les companyies de teatre familiar són les que més arrisquen. “Tant a Catalunya com a Espanya hi ha molt bones companyies de teatre familiar. Estan fent produccions noves cada dos anys i això és arriscat, en el bon sentit. Quan fem la selecció d’obres que es representaran al SAT!, nosaltres hem de quedar convençuts que allò que oferim pugui resultar interessant. Pot agradar o no, però sempre ha de ser de qualitat”.
Projectes que continuen i algunes novetats
Un dels projectes que continua aquesta temporada és la col·laboració a tres bandes entre l’Institut Doctor Puigvert, el SAT! i la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, que té l’objectiu de proporcionar un ensenyament complet i de qualitat a l’alumnat del batxillerat d’arts escèniques. “El primer any va estar al capdavant la Montse Bonet, i enguany l’Alberto Díaz, que repeteix del curs anterior. La mostra del treball fet durant tot el curs escolar es podrà veure a l’abril”, explica la Montse.
Aquest any, a més, es recupera la col·laboració amb l’Escola Municipal d’Art i Disseny de La Garriga, per la qual es durà a terme un projecte al voltant d’alguna de les funcions emmarcada dins de l’assignatura de fusta. La col·laboració s’havia aturat a causa de la irrupció de la pandèmia.
També es posarà en marxa un Laboratori de Dansa que constarà de quatre sessions. Estarà capitanejat pel ballarí i coreògraf Lautaro Reyes i es durà a terme amb el batxillerat de l’Institut Martí Pous. I, un any més, el SAT! Participarà als festivals elPetit, Dansa Metropolitana i Grec Festival de Barcelona. També impulsarà la divuitena edició del Festival Dansat i la vintena del Fica’t al SAT!, la mostra d’arts escèniques amateurs del districte.
Vint anys del SAT!
Al llarg d’aquests vint anys d’activitat, el SAT! s’ha convertit en tot un emblema del districte i en un espai d’aprenentatge de primer ordre per a tot l’alumnat de l’àrea de Barcelona. Si quan va arrencar, el curs 2003-2004, van passar pel teatre uns 6.000 alumnes, ara en són 28.000 els que gaudeixen de l’oferta teatral i de dansa. Les escoles que assisteixen a aquests espectacles no només són de Barcelona: el SAT! ha aconseguit captivar escoles i instituts del Vallès, el Maresme, el Baix Llobregat, Badalona, Sant Adrià i Santa Coloma de Gramenet. “Les escoles són fidels al SAT!, perquè s’hi senten còmodes. Els espais estan molt bé, el tracte també és excel·lent i estem convençuts de les obres que programem. Això crea fidelitat”.
Montse Puga mira enrere i se sent orgullosa de la feina feta. “M’agradaria que tot el que hem treballat durant aquests anys vagi evolucionant i es pugui continuar amb la línia que vam iniciar ara fa vint temporades: oferir teatre familiar de qualitat i apostar per la dansa; continuar teixint complicitats i continuar treballant l’arrelament al barri i amb les diferents entitats que el conformen (…) Som un teatre de Barcelona, i apostem per la descentralització. En això ja estem posicionats, però ha costat molt d’esforç i hem de continuar treballant en la mateixa línia”, destaca Montse Puga, que es mostra contenta que cada curs apareguin escoles noves. Puga és conscient de l’esforç que fan els equips de mestres quan decideixen fer una sortida, per això, sempre treballa perquè tot surti rodó i tothom pugui gaudir d’un dia fora de les aules.
El SAT!, un projecte ja consagrat, té les idees clares: vol continuar oferint sensacions, vivències i emocions als més joves. “Alimentem l’ànima. És el que hem fet durant els últims vint anys i el que volem continuar fent”, conclou Montse Puga. I vol que una cosa quedi clara: “Si hem arribat a complir els vint anys, és gràcies a l’equip humà del SAT!, que fa una feinada”.