Cada mes totes les dones del món tenen el període i cada una escull el mètode que li és més còmode, com tampons, compreses, copa menstrual i compreses de tela, entre d’altres. Molts d’aquests productes són productes d’un sol ús, i això crea grans impactes en el nostre medi.
Els productes menstruals d’un sol ús, tenen una composició molt variada i són necessaris processos complexos de producció, extracció i tractament per a la seva elaboració. Aquests processos causen greus impactes al medi ambient i contribueixen a l’exhauriment dels recursos naturals, si posem un número podem dir que la petjada associada als productes menstruals d’un sòl ús que es consumeixen a Catalunya en un any, de mitja, és de 9 tones de CO2 (dades de la “Guia cap a una menstruació Residu Zero de Rezero”). A banda dels impactes derivats de les matèries primeres i dels processos de fabricació, maquinària i transport, els productes d’un sòl ús, generen una gran quantitat de residus a la terra, s’ha calculat que l’any 2019 a Catalunya es van generar 9.000 tones de residus menstruals corresponents aproximadament a 750 milions de productes menstruals d’un sol ús. També és important tenir en compte que, els productes menstruals d’un sòl ús suposen una despesa econòmica per les dones menstruants.
És per tots aquests motius que des de l’Aula Ambiental de Sant Andreu ens encoratgen a fer servir alternatives reutilitzables a les compreses i tampons, com són: són les compreses de roba, la roba interior menstrual, la copa menstrual, les esponges marines i el sagnat lliure.
Utilitzant aquests productes reduïm la generació de residus i l’impacte ambiental derivat dels productes d’un sòl ús, a més d’estalviar en la butxaca de totes les dones consumidores d’aquests productes.
En aquest sentit, Rezero, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, ha identificat els primers lavabos amics de la menstruació sostenible, una campanya per distingir els lavabos que compten amb elements que faciliten l’ús de productes reutilitzables, com la copa menstrual, com per exemple tenir accés a una pica amb aixeta en el mateix compartiment individual del lavabo. Molts dels equipaments del districte de Sant Andreu compten amb aquesta distinció, si vols saber quins són pots donar un cop d’ull al mapa d’equipaments i espais que compten amb aquest tipus de lavabos.
Per saber més podeu, poseu-vos en contacte amb l’Aula Ambiental de Sant Andreu a través del correu (santandreuambiental@bcn.cat) o del telèfon (650 97 61 71).