Barcelona presenta la Mesura de Govern ‘Esport i Gènere’ i vol ser un referent en igualtat de gènere

09/06/2022 - 12:36

Aquest dijous 9 de juny es presenten 6 eixos i 52 actuacions específiques que l’Ajuntament de Barcelona posarà en marxa amb l’objectiu d’introduir la perspectiva de gènere i garantir esdeveniments plenament igualitaris, entre d'altres.

La Mesura de Govern ‘Esport i Gènere’, impulsada des de l’Institut Barcelona Esports i amb el suport de  l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI , fa una diagnosi de la realitat de l’esport amb perspectiva de gènere i ofereix un full de ruta amb l’objectiu principal de reduir les diferències de gènere en l’àmbit esportiu.

Aquesta iniciativa pionera, que s’executarà durant els pròxims tres anys, situa la ciutat de Barcelona com a referent en l’equitat de gènere a l’esport. La mesura s’ha presentat aquest dijous, 9 de juny, al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch, amb l’assistència de la tinenta d’Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez; el regidor d’Esports, David Escudé; la presidenta de FUTPRO, Amanda Gutiérrez i el director general del F.C. Martinenc, Alfred Porcar Portela.

Segons Escudé, “aquesta Mesura de Govern és el resultat d’anys de feina compromesa, d’una ferma convicció, d’un ampli consens i d’un esforç compartit a l’hora d’assolir un esport més igualitari, just i lliure de violències, que destaqui Barcelona com un exemple a seguir per altres viles i ciutats”.

6 línies de treball amb perspectiva de gènere

Les 52 accions específiques, que s’executaran fins al maig del 2025, s’encabeixen dins de 6 eixos: canvi institucional, promoció de la pràctica esportiva, sostre de vidre, esdeveniments esportius, equipaments esportius i esport a l’espai públic.

La diagnosi prèvia a la mesura ha mostrat que a Barcelona la pràctica esportiva encara és més freqüent entre els homes que entre les dones. Davant d’això, la Mesura contempla actuacions, com per exemple, el reconeixement i visibilització de les dones en els càrrecs directius amb la creació d’una nova categoria de Premi Dona i Esport; la incorporació de la perspectiva de gènere en els processos de contractació i de subvenció; més programes de foment de la pràctica esportiva per dones; la formació i el suport a les entitats en la prevenció de les violències sexual i en l’elaboració de plans d’igualtat; la consolidació de Barcelona com un referent en l’assoliment de fites esportives femenines; la incorporació de la visió de gènere al disseny dels equipaments esportius; la formació específica al seu personal; la incorporació als equipaments de la perspectiva de gènere i espais de cures; la garantia d’espais de cures en els grans esdeveniments de la ciutat i, de la mà dels districtes, la millora d’itineraris de runnig tenint en compte la perspectiva de gènere.