Barcelona té la millor estratègia de promoció i captació d’inversió d’Europa, entre 64 ciutats participants i per davant de capitals líders com Londres, Berlín i Dublín. Així ho afirma l’fDi Intelligence (Financial Times), la revista especialitzada en posicionament de mercats i fluxos d’inversió internacionals, que ha publicat el seu informe anual de Ciutats i regions europees del futur 2024.
La categoria FDI Strategy que encapçala Barcelona és un dels rànquings més prestigiosos a escala internacional, que utilitzen les multinacionals per estudiar futurs projectes d’inversió empresarial. La ciutat ha tornat a guanyar per tercer any gràcies a la seva estratègia de promoció d’inversions articulada, que treballa per fer créixer els seus clústers en supercomputació, intel·ligència artificial, salut i biotecnologia.
Dins la publicació, que analitza fins a 330 ciutats europees, Barcelona també s’ha posicionat en el Top 10 general de grans ciutats europees, així com en els àmbits de capital humà i estil de vida, i de potencial econòmic.
L’atracció d’inversió internacional, una prioritat
El jurat, format per experts del sector de la promoció de la inversió i de la inversió estrangera directa, ha posat en relleu la feina de la Direcció de Promoció Econòmica Internacional de l’Ajuntament de Barcelona, que incentiva l’arribada de grans empreses tecnològiques a la ciutat. Els serveis municipals van facilitar 23 projectes d’inversió a empreses que van triar Barcelona per instal·lar-s’hi o créixer durant el 2023.
fDi Intelligence cita alguns exemples d’aquests assoliments, com ara la inauguració de la nova seu corporativa de l’empresa japonesa NTT al districte 22@ o l’anunci de la farmacèutica i biotecnològica anglesa AstraZeneca d’invertir 800 milions d’euros en el seu centre de recerca i desenvolupament a la ciutat, a més de la creació prevista de 1.000 nous llocs de treball.
Estimulant l’ecosistema d’empreses emergents
La publicació també destaca l’aposta de Barcelona per mantenir la seva estratègia d’impuls a l’ecosistema de les start-up. Per exemple, assenyala la tasca del Barcelona International Welcome Desk en l’atracció de talent internacional i el destaca com un servei pioner que informa i facilita els tràmits d’aterratge personal a emprenedors, inversors i professionals digitals.
També posa en relleu el treball de l’Oficina d’Atenció a les Empreses (OAE) i de Business Landing de Barcelona Activa per atreure inversors i facilitar la reinversió per a petites i mitjanes empreses.
“Aquest és un reconeixement a l’aposta estratègica i consolidada de Barcelona per captar inversions en àmbits innovadors, que ajudin a diversificar l’economia de la ciutat i reverteixin, no només en la seva projecció internacional, sinó sobretot en la generació d’oportunitats per al teixit d’emprenedors i pel talent local, que cal estimular i retenir”, afirma el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls.
El Financial Times entregarà els premis fDi Intelligence el 12 de març en el marc del MIPIM que se celebrarà a Canes.