Torna Escena, el circuit que apropa als barris les arts en viu!

23/01/2025 - 11:00

Fins al 26 d'abril, es programaran un total de 174 funcions de 32 propostes diferents de teatre i circ i d'espectacles de música i dansa, a 34 escenaris de centres cívics i culturals repartits per tota la ciutat.

Escena, el circuit que programa teatre, dansa, circ i música en directe a 34 escenaris de la Xarxa de Centres Cívics, comença dijous 6 de febrer, al Centre Cívic Sarrià amb l’actuació de Yaíma Orozco Trío. El concert de la compositora, cantant i guitarrista cubana, serà el primer dels 144 espectacles i funcions d’accés lliure que es programaran fins dissabte 26 d’abril, últim dia de la temporada de primavera; la resta de funcions – fins arribar a les 174 totals – són sessions especials destinades a grups escolars de primària i secundària dels diversos barris.

Cada nova edició de l’Escena compta amb companyies, artistes i grups que han estat curosament seleccionats a partir de les propostes rebudes a la bústia del circuit. Les programadores dels centres cívics, junt amb persones assessores per disciplina i l’equip del Barcelona Districte Cultural, són les encarregades de triar en les comissions de programació quin seran els espectacles i concerts que formaran part de cada edició.

Precisament avui es torna a obrir, dins la web de l’Escena, la bústia de recollida de propostes artístiques que formaran part de les edicions de tardor 2026 i primavera 2027.

El teatre de qualitat és present a les nou propostes d’aquesta edició

Als escenaris de proximitat hi trobareu nou propostes de teatre de molta qualitat. Hi ha obres que des de l’experimentació ens parlen de temes com el sexe ràpid, les obsessions i les dependències de la soledat (Jo porn, tu porno) o que ens mostren l’ús que de les xarxes socials fan els joves (Strawberry Frappuccino). També propostes com Gracias por todo que ens parlen de la mort, però també de l’amistat o com El Testament on descobrirem aquells records que ens formen com som i que construeixen les nostres vides. A més, aquesta darrera obra tindrà dues funcions amb mesures d’accessibilitat (llengua de signes catalana, subtitulació i bucle magnètic).

Acrobàcies, humor i poesia als vuit espectacles de circ

Tindrem circ documental i d’autoficció (Runa, d’Amer Kabbani); circ poètic, entre l’absurd i la realitat (Yukali, d’Alba Sarraute & Cia); equilibrismes a mig camí entre la dansa i el circ (A Rienda suelta, de la Cia Du’K’tO) o acrobàcies impossibles amb una escala de 22 graons (Ákri, de Manel Rosés) entre d’altres.

Sis reflexions poètiques del cos en moviment

En aquesta edició tenim sis propostes diferents de dansa amb passis i funcions dins de Dansa Metropolitana, que es durà a terme entre els dies 13 i 30 de març. A POP, Laura Alcalà i Irene Vicente fan un retrat mil·lennista des de l’humor per parlar de la fragilitat, les obsessions o l’ego. A Calidoscòpica, la ballarina, performer i coreògrafa Sònia Gómez comparteix vivències amb Encarni Espallargas, diagnosticada d’esquizofrènia amb traces d’un possible trastorn bipolar. A The Very Last Northern White Rhino, de Gaston Core, el ballarí Oulouy celebra la vida mitjançant la dansa, enmig del caos del món. Mentre que a Parlem-ne, la Cia. Vero Cendoya proposa una comunicació sense paraules, demostrant la importància de callar i moure’s.

En directe i a prop de casa… nou concerts!

Amb una clara presència de dones creadores, aquesta temporada tenim propostes com la de la cantautora Alba Luz, que combina poesia amb flamenc, jazz i cançó protesta; la de Magalí Datzira, que parteix del jazz per transportar-nos a les terres del funk i el pop electrònic; la de Bandera & Motis feat. Fumero, amb un repertori que mescla estàndards de jazz i peces de bossa nova; o la de la trobadora cubana Yaíma Orozco, que juga amb estils com la guajira, el bolero o l’havanera.

També Xarim Aresté presentarà a Escena les dotze cançons que formen el seu vuitè disc i que pivoten en el rock per reflexionar i criticar certs aspectes de la societat actual.

Participar en la cultura

Però Escena és més que una programació d’arts en viu: El circuit ofereix la possibilitat de fer partícips de la cultura veïns i veïnes de Barcelona. A la tardor, més de 18 mil persones van gaudir dels espectacles, que inclouen funcions amb col·loquis, xerrades, presentacions especials i activitats complementàries programades paral·lelament a les propostes escèniques.

Per exemple, l’escolta del darrer disc de Xarim Aresté, Un Idioma Nou, amb el propi artista que explicarà anècdotes al CC La Sedeta (dimarts, 4 de març a les 19.00 hores); el taller de creació amb collage i brodat per imaginar futurs a Síria (a diferents centres i dates, acompanyant l’espectacle Runa, d’Amer Kabbani) o la conversa de jazz i gènere que Belén Bandera i Magalí Datzira mantindran dimecres, 2 d’abril, al CC Ateneu Fort Pienc.

A més, tenim cinc propostes familiars que despertaran la curiositat per la cultura i les arts en viu a les generacions més joves.

Els espectacles i les activitats d’ESCENA són gratuïts i les entrades es poden reservar per mitjà del web districtecultural.barcelona.

Més informació