CFA Pegaso, molt més que un Centre de Formació d’Adults

01/06/2022 - 10:34

Parlar del Centre de Formació d'Adults Pegaso (CFA Pegaso) és parlar d'història viva del barri de Sant Andreu.

Corrien els anys setanta: agitació i reivindicació veïnal, aparició d’altres necessitats, expectatives i desigs de canvi, acció política, consciència social activa, sindicats… Les estructures del franquisme s’anaven debilitant i des del món de l’educació es lluitava per una nova escola pública, laica i de qualitat. Tal com s’explica en el llibre Paraules contra l’oblit. 25 anys de l’Escola d’Adults Pegaso: “La immigració i la política educativa del franquisme posaven en evidència greus mancances en la xarxa pública. La classe treballadora havia perdut la Guerra Civil i havia quedat exclosa del sistema educatiu durant molts anys. Milers de nens i nenes havien hagut de deixar l’escola per treballar i ajudar a les seves famílies”.

És en aquest context en el qual el curs 1978-1979 neix l’aula d’educació d’adults on majoritàriament assistien mares i pares dels gairebé cinc-cents nens i nenes de l’escola d’EGB que duu el mateix nom: l’Escola Pegaso, construïda en els antics terrenys de la fàbrica de camions Pegaso, al carrer Dublín.

Durant tots aquests anys el CFA Pegaso ha estat en diverses ubicacions, fins a instal·lar-se, de manera definitiva al carrer dels Segadors, on comparteix espai amb l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu o l’Arxiu Municipal del Districte, entre altres entitats. Es tracta d’una escola viva, plena d’històries i amb una trajectòria avalada per la feina ben feta i el compromís.

Per les aules del CFA Pegaso hi han passat escriptors i escriptores, historiadors, pensadors, etc.. Ana Maria Moix, Montserrat Roig, Enric Sopena, Juan Marsé, Marta Pessarrodona, Vázquez Montalbán, Teresa Pàmies o Victòria Camps, entre molts altres. Ara, les visites de personalitats ja no són tan habituals, però l’escola continua treballant per a oferir una educació de qualitat, tan completa com sigui possible i integral.

“Tenim vora 600 alumnes, però volem arribar encara a molta més població. La societat està canviant i l’escola vol donar resposta als nous reptes i cobrir les necessitats educatives de cada moment “, explica l’Olga, directora del centre. “Després de dos anys de pandèmia, l’escola vol tornar a ser un punt de trobada d’activitats comunitàries, com els tallers de voluntariat, la setmana cultural o les festes que sempre ens han identificat”.

Hem parlat amb l’Olga Valero Rubio (directora), l’Anna Guevara Santiago (cap d’estudis), i amb l’Ariadna Cañameras Vall (secretària) per conèixer millor aquesta institució del barri.

Què s’ofereix?

Al CFA es pot cursar:

  • Anglès 1, 2 i 3.
  • Informàtica 1, 2 i 3.
  • Graduat en Secundària.
  • Nivells bàsics.
  • Proves d’Accés a la Universitat per a majors de 25 i 45 anys.
  • Proves d’accés a graus superiors.
  • Català 1, 2 i 3.
  • Castellà 1, 2 i 3.

“Tenim una oferta molt àmplia i tota mena d’alumnat. És cert que al CFA ve molta gent gran que cursa els nivells bàsics, però també joves. Els cursos que actualment tenen més demanda són anglès i informàtica”, explica l’Olga. Cal recordar que tots aquests ensenyaments són reglats i formals.

A banda de la formació reglada, l’escola també ofereix activitats extraescolars que duen a terme un equip de voluntaris i voluntàries —a pesar que la pandèmia ha fet reduir aquestes trobades—.”Tallers de lectura, balls de saló, literatura, francès, teatre, tertúlies… Es fan un cop per setmana i hi podia venir l’alumnat de l’escola de manera gratuïta. És bonic perquè dona sentit de comunitat a l’escola i confiem que el curs que ve podran tornar a estar en funcionament”, diu l’Ana.

Una altra de les característiques del centre és el contacte que té amb el teixit associatiu i les entitats del barri; un contacte que es promou i s’intenta intensificar a cada ocasió que es pot. Aquest any, per exemple, el CFA Pegaso ha acudit a algunes festes de primavera, com a entitat, per donar-se a conèixer. El 3 d’abril va participar en la festa de la primavera del Parc Santiburcio i el 28 de maig a la de l’Ateneu Harmonia, al recinte de la Fabra i Coats. Podeu seguir totes les seves activitats a les seves xarxes socials (@cfapegaso / cfa_pegaso) i a la seva pàgina web.

Reptes de present i de futur

Les escoles d’adults han de fer front a una sèrie de reptes, com la diversitat a l’aula, la diferència de nivells o el percentatge d’implicació de l’alumnat. En aquest sentit, l’Olga explica que: “cada grup té unes motivacions i característiques diferents i d’aquí la diversitat i riquesa de l’escola. En el cas del graduat, nosaltres no tenim quatre cursos, com a l’ESO, sinó que en tenim dos: GES1 i GES2 i són estudis pensats per a gent que treballa. Ara estan arribant molts joves que fa relativament poc que han deixat els estudis i venen amb el xip de l’institut. Ells han de canviar la percepció i nosaltres ens hem d’adaptar”, reflexiona la directora del centre. I és que les principals problemàtiques d’aquests estudis són la falta de motivació, l’absentisme i l’abandonament.

Per a l’Ariadna, el repte global al qual s’enfronta el CFA Pegaso és la vinculació de l’alumnat amb el centre, que és, “poc homogènia (…) Hi ha un percentatge d’alumnes molt vinculat a la part social de l’escola i d’altre, gens. Aquests últims són els qui veuen el centre com una acadèmia. Nosaltres, tot l’equip docent, apostem per una vinculació que enriqueixi l’aprenentatge de tothom, volem que l’alumnat s’estimi l’escola”.

Una setmana… molt cultural (del 13 al 17 de juny)

Del 13 al 17 de juny el CFA Pegaso celebra la seva setmana cultural, després de dos anys de no celebrar-la a causa de la pandèmia. Caminades, visita a exposicions i edificis, xerrades, tallers, sortides, etc. Durant aquests dies l’alumnat s’apunta a les activitats de manera voluntària. Segons l’equip directiu, “té igual d’èxit que el fet de venir a classe. La gent s’anima força”. L’Ana, l’Olga i l’Ariadna reconeixen que tot el professorat en té moltes ganes, ja que és un símbol de “tornada a la normalitat” després de dos anys tan estranys.

Preinscripcions

Cal recordar que les preinscripcions a tots els centres de formació d’adults, i per tant als tres del districte: el CFA Pegaso, el CFA Trinitat Vella i el CFA Bon Pastor, es duran a terme del 21 al 29 de juny. Tot i que els tres centres tenen matrícula viva, és important ajustar-se a les dates per tal de millorar la previsió dels grups de cara al curs que comença al setembre.

En el cas del CFA Pegaso, per cursar els següents ensenyaments caldrà fer una prova de nivell a:

  • Informàtica: 21 i 27 de juny a les 10 h o les 17 h.
  • Graduat en Secundària: 22 i 28 de juny a les 10 h o les 17 h.
  • Anglès: 23 i 29 de juny a les 10 h o les 17 h.

Altres dates importants a recordar són:

  • 6 i 7 de juliol: presentació de reclamacions
  • 7 de juliol: sorteig del número de desempat
  • 15 de juliol: llista d’alumnes admesos i llistes d’espera.

Contacte i més informació

Segadors, 2, 2n
08030 Barcelona

93 346 43 62

https://agora.xtec.cat/cfapegaso/

Horaris

De dilluns a dijous de 10:00 a 13:00 i de 17:00 a 20:00

Divendres de 10:00 a 13:00