Cicle temàtic: “La pol·linització en destret”

11/06/2024 - 11:55

Últimes activitats al mes de juny del cicle promogut per l’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu.

El declivi dels insectes és una alerta: els ecosistemes estan en perill. Els insectes són claus en tota la xarxa tròfica, estan a l’origen de moltes cadenes alimentàries i participen en la reproducció de moltes plantes. Segons la FAO (l’Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació), el 75% de la producció mundial d’aliments depèn de la pol·linització pels insectes.

Resulta molt mediàtic el cas de les abelles, de les quals depèn la reproducció del 75% de les plantes amb flor. Més enllà de les abelles domèstiques -les conegudes com abelles de la mel-, existeixen multitud d’altres espècies, moltes de les quals viuen en solitari (i no en grup). Malauradament, estan patint un evident declivi degut a factors molt variats: la creixent urbanització, el canvi climàtic, els canvis de vegetació, els usos extensius de pesticides, les espècies invasores, virus i bactèries…

Els éssers humans hem teixit una relació estreta amb les abelles, fruit de segles i mil·lennis d’interacció. La mel, el pol·len, la cera… que generen les abelles són productes molt preuats. Mitjançant l’apicultura, els éssers humans han pogut obtenir aquests productes i, sempre i quan l’explotació és conscient i respectuosa, mantenir una relació simbiòtica amb les abelles socials (les abelles de la mel).

En el marc del cicle temàtic “La pol·linització en destret”, l’Aula Ambiental del Districte de Sant Andreu proposa algunes activitats per informar-se i intentar entendre per què està ocorrent un declivi dels pol·linitzadors:

  • L’exposició “ Més que Abelles. Pol·linitzadors i flors, la vida en joc” produïda pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona ens endinsa en l’apassionant món de les abelles, i especialment el de les abelles silvestres, per entendre tot l’equilibri ecològic que depèn d’elles. L’exposició també dóna visibilitat a iniciatives d’arreu del món per protegir les abelles. Es pot visitar al Centre Cívic de Navas del 5 al 26 de juny, i, més endavant, al Centre Cívic de Sant Andreu del 27 de juny al 30 de juliol.
  • A finals del mes de juny, el dijous 27 a les 18h al Centre Cívic de Sant Andreu, l’investigador del CREAF i professor de la Universitat Autònoma, Anselm Rodrigo, explicarà al Centre Cívic de Sant Andreu especialista en interaccions entre espècies i coautor de l’informe sobre estatus, amenaces i àmbits prioritaris d’actuació per a la conservació dels pol·linitzadors silvestres a Catalunya, donarà una xerrada per explicar l’estat actual de les poblacions de pol·linitzadors i trencar tòpics. Què detecten els investigadors? Què està passant amb la sequera?

Per a més informació sobre les activitats de l’Aula Ambiental, consulteu la pàgina web, o contacteu-hi al telèfon 699 90 23 59 o del correu santandreuambiental@bcn.cat.