Ciència ciutadana: què és?

12/04/2024 - 11:03

L'Aula Ambiental del Districte de Sant Andreu ens aproxima a la ciència ciutadana.

La ciència no es cou només a laboratoris, universitats, centres de recerca… La ciència es construeix per acumulació d’experiències diverses, per aprenentatges compartits, per investigacions i recerques, per proves i errors…

Donat que l’interès, la curiositat i la passió són els veritables motors de la recerca, està clar que tothom pot investigar el que té al seu voltant. Així ho clamen els projectes de l’anomenada “ciència ciutadana”, que trenquen amb el tòpic que la ciència és inaccessible i reservada només a una petita minoria: la ciència és quelcom compartit.

Com poder, descriure, tot el que està passant, si no podem tenir ulls arreu? Participar en projectes de ciència ciutadana és una forma de sumar una mirada a altres.

Si bé les/els científiques/ífics tenen coneixements profunds en la seva disciplina -ja que hi treballen intensament-, no són els únics en fer “ciència”.

La ciència ciutadana es basa en una recopilació de dades preses per moltes persones diferents – i no només per científiques/ífics-. Ciutadans/es, escoles, associacions, centres de recerca, grups d’aficionats… enregistren les seves observacions amb la mirada posada en canvis en els ecosistemes, arribada d’espècies invasores, floració de les plantes locals, identificació d’ocells, d’insectes, de mamífers…  La informació recopilada s’introdueix sovint a aplicacions mòbil o plataformes en línia.

A continuació es presenten algunes iniciatives de ciència ciutadana en les quals es pot participar:

– Xarxa Fenocat (bit.ly/Fenocat)

– Observadors del mar (https://www.observadorsdelmar.cat/)

– Mosquito alert https://www.mosquitoalert.com/

– Institut Català d’Ornitologia (https://www.ornitho.cat/)

– RitmeNatura (https://www.ritmenatura.cat/)

– Barcelona Reconnecta (https://www.ritmenatura.cat/bcn-reconnecta/)

També podreu trobar nombroses activitats a la pàgina del Voluntariat Ambiental a Catalunya o contactant amb l’Oficina de Ciència Ciutadana.

L’Aula Ambiental del districte de Sant Andreu ha programat algunes activitats relacionades amb ciència ciutadana aquests pròxims mesos de primavera. Podeu consultar-les al programa de primavera.

Si voleu introduir-vos a aquest món, informar-vos de més a prop, conèixer alguna entitat o rebre suport per part d’una persona tècnica per trobar algun projecte que sigui del vostre interès, no dubteu a contactar amb l’Aula al correu santandreuambiental@bcn.cat o per telèfon al 699 90 23 59.