Comencen les obres de millora del carrer Palafrugell i els seus entorns

27/05/2024 - 17:52

La intervenció convertirà la zona en un espai públic més inclusiu, segur i que afavoreixi les relacions socials, a través de l’arranjament, adequació i millora d'aquest espai cívic de la Trinitat Vella.

El districte de Sant Andreu ha iniciat aquest dimarts els treballs de remodelació del carrer Palafrugell i els seus entorns, al barri de la Trinitat Vella, en una actuació del Pla de Barris. Es tracta d’una intervenció per convertir la zona en un veritable espai obert, de trobada i socialització, que millori l’accessibilitat i la connectivitat tot generant més zones d’estada. Amb una inversió total de gairebé 900.000 euros, la previsió és que les obres s’allarguin durant un any.

L’àmbit d’actuació inclou el carrer Palafrugell  i els carrers de l’entorn, limitant per l’est amb la Ronda de Dalt i per l’oest i sud amb Via de Bàrcino i el Parc del Nus de la Trinitat. La zona té forma de lletra L i s’actuarà en un total de 2.930 m2.

La reurbanització d’aquesta zona convertirà  el carrer Palafrugell en un espai per a vianants en plataforma única, amb accés de vehicles de serveis i autoritzats, de la mateixa manera millorarà l’accessibilitat entre el carrer que discorre per darrere de l’IE Rec Comtal i Via de Bàrcino i l’accés fins a la sortida del metro de Trinitat Vella.  L’obra s’emmarca en la transformació de l’entorn de la presó de Trinitat Vella i la zona nord del barri amb la reurbanització de diversos trams de la Via de Bàrcino. Aquesta actuació, que es farà per fases, inclou la reforma d’11,2 hectàrees de superfície d’aquest carrer, així com la creació d’una zona verda, de joc i esportiva entre aquest carrer i el nus de comunicacions de la Trinitat.

En conjunt, la intervenció del carrer Palafrugell vol promoure un espai públic accessible i inclusiu, més just i segur, i que afavoreixi les relacions socials convertint-lo en un espai cívic de barri. Per aconseguir-ho, es  millorarà  l’accessibilitat, la seguretat i la inclusivitat, incorporant espais d’estada i de joc no reglat, per convertir la zona en un veritable espai obert, de trobada i socialització, amb més mobiliari i zona d’estada. També es  potenciarà la infiltració de l’aigua de pluja i la incorporació de més verd quan el decret de sequera ho permeti, fent que augmenti la biodiversitat a la ciutat.

 

Pacificació dels entorns escolars

La zona d’intervenció alberga tot un espai educatiu que inclou l’IE Rec Comtal i la EBM El tren, a més del CEM Trinitat Vella. Per aquest motiu, la intervenció comporta una reducció del trànsit i dels límits de velocitat dels vehicles en aquest entorn escolar, amb la consegüent disminució de la contaminació atmosfèrica.

A més, es crearan espais d’estada en relació amb els accessos dels centres educatius, com a veritables zones d’estada, trobada, socialització i relació de les comunitats escolars. El projecte contempla la creació de dues plataformes anomenades “illes urbanes”, que permetran l’obtenció d’espais horitzontals en el carrer Palafrugell, caracteritzat per el gran pendent longitudinal, on es podrà seure o simplement estar, conversar o esperar als infants a la sortida de l’escola i la bressol.

L’actuació vol promoure una nova manera de jugar, en consonància amb la premissa “Barcelona Ciutat Jugable”, a través de la promoció de l’esport, el moviment, la interacció, la socialització, la col·laboració i la incorporació d’hàbits saludables i esportius. Tant les plataformes com els bancs-escocells elevats que s’instal·laran podran esdevenir elements de joc i equilibri, on amagar-se, jugar o conversar. El nou paviment generarà un espai lúdic, amb joc lliure i fortuït, incorporant franges amb peces de maó de color vermell, que convidaran a saltar o a córrer de l’una a l’altra, apropiant-se, a més, de tot l’espai.