Coneix el Servei d'Orientació - Pla Jove Sant Andreu!

25/03/2021 - 13:34

Es tracta d'un servei educatiu que depèn del Consorci d'Educació, amb el suport del Districte, treballa braç a braç amb centres escolars, famílies i alumnat per orientar i assessorar aquells joves amb dubtes.

S’apropen les preinscripcions a la postobligatòria i pot ser que hi hagi adolescents que no tinguin clar el camí a triar. El Servei d’Orientació – Pla Jove Sant Andreu, un servei educatiu que depèn del Consorci d’Educació, amb el suport del Districte, treballa braç a braç amb centres escolars, famílies i alumnat per orientar i assessorar aquells joves amb dubtes. “Tenim dos objectius: acompanyar els centres en els processos d’orientació de l’alumnat de 4t de l’ESO i d’altra banda, vetllar perquè els alumes assoleixin un segon nivell de formació, sigui a través del Batxillerat o els cicles formatius de grau mig “, explica Elena Garcia, responsable del Servei d’Orientació de Sant Andreu.

En total, a Barcelona hi ha 10 Serveis d’Orientació distribuïts pels diferents districtes i treballen per garantir la continuïtat dels estudis en la població jove de 16 a 21 anys i prevenir l’abandonament. “Fem tasques d’orientació en els instituts públics de secundària principalment. Treballem braç a braç amb els orientadors del centre, les famílies, els joves i els tutors i tutores. També actualitzem els materials per a l’orientació d’acord amb la normativa vigent. També ajudem als joves amb les preinscripcions als cicles de grau mitjà o als PFI”. Qui parla és la Mercè Garcia, també tècnica del Servei d’Orientació.

La tasca d’aquest servei, però no finalitza aquí. Quan els alumnes acaben l’ensenyament obligatori, des del Servei es fa un seguiment per reorientar-los en cas que deixin els seus estudis. Als joves que volen sortir directament al món laboral se’ls deriva al Referent d’Ocupació Juvenil i a altres institucions on els poden orientar. “Treballem en xarxa i de manera coordinada amb diferents entitats i amb Barcelona Activa per orientar aquells joves que han decidit deixar d’estudiar”, diu la Mercè.

Si bé el Batxillerat continua sent l’opció preferida de la majora de joves, en els últims anys ha augmentat l’interès i la demanda pels cicles formatius. Entre els cicles de formació professional de grau mitjà més populars destaquen el de Cures Auxiliars d’Infermeria, el de Vídeo Discjòquei, el d’Electromecànica de vehicles i els de cuina.