La recollida porta a porta a Catalunya
A Catalunya la implantació del sistema de recollida d’escombraries porta a porta comença l’any 2000 amb els municipis de Tiana, Tona i Riudecanyes. Des de llavors, han anat seguits d’altres ciutats i municipis que han fet el pas per reformular el seu model de recollida, arribant a ser el dia d’avui més de 200 pobles i ciutats que recullen els seus residus seguint aquest model.
L’any 2018, els 10.665 veïns i veïnes del barri de Sarrià Vell de Barcelona se sumen a la recollida porta a porta amb l’objectiu de millorar el nivell de reciclatge i avançar cap a la filosofia del Residu Zero a la ciutat.
Ara, el 2021, Sant Andreu de Palomar se suma a aquesta iniciativa amb 27.845 habitants que començaran a deixar el cubell d’escombraries a la porteria de casa. Aquest procés d’implantació es durà a terme a altres barris com Horta i Sant Antoni arribant a sumar entre totes 100.000 veïnes i veïnes que estaran participant en el canvi de model de gestió de residus de la ciutat de Barcelona que, a poc a poc, avança cap a una economia circular.
I al món?
Implantar la recollida porta a porta a una ciutat és un gran repte, ja que els models d’habitatge són més complexos i cal una major adaptació a cada situació particular. Tot i això Barcelona no és la primera ciutat europea ni al món que s’atreveix amb aquest nou repte.
A Europa, capitals com Milà (Itàlia) amb més de 1,5 milions d’habitants ja van començar la recollida porta a porta l’any 2012 instal·lant contenidors comunitaris als barris de la ciutat. Berlín (Alemanya) també s’hi afegeix amb 3,5 milions d’habitants.
Arreu dels continents podem trobar altres exemples d’èxit d’aquest sistema de recollida com la ciutat de Seül (Corea del Sud), San Francisco (EE.UU) o Adelaide (Austràlia).