La conquesta de drets i llibertats de les dones durant la Segona República va suposar un avenç social que es va perdre amb la imposició de la dictadura franquista, però que va mantenir en la lluita moltes dones que es resistien a renunciar als ideals republicans. Per això, “Rebels i compromeses” és el lema d’enguany de la Primavera Republicana. Promogut per la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, el cicle és un homenatge a totes les dones lluitadores que van ser doblement reprimides: com a republicanes i com a dones. Perquè elles van marcar el camí d’una lluita feminista que encara perdura als nostres dies.
Sis actes centrals per celebrar la Primavera Republicana
L’antiga presó Model serà l’escenari principal de bona part de les activitats que s’organitzen del 4 al 10 d’abril en el marc de la Primavera Republicana. Des que es va rehabilitar, la Model s’ha transformat en un punt de referència de la memòria democràtica a la ciutat, molt vinculat a les dones represaliades durant el franquisme.
- “Rostres rebels” (a partir del 4 d’abril): l’artista Pierre Marquès serà l’autor d’una intervenció artística a l’antiga presó, on farà sis retrats de dones que van lluitar pels valors republicans: Natividad Yarza Planas, Frederica Montseny i Mañé, Neus Català i Pallejà, Sara Berenguer i Laosa, Maria Salvo i Iborra i Montserrat Roig i Fransitorra. La instal·lació inclou un codi QR a través del qual es podrà accedir, amb el telèfon mòbil, a la biografia d’aquestes sis dones, que representen etapes cronològiques diferents i perfils diversos de dones rebels i compromeses.
- Dones, república i literatura (5 d’abril, aforament limitat): Les Impuxibles i Alicia Reyero presenten aquesta creació escènica desenvolupada a partir de textos d’Almudena Grandes. Una aproximació a diversos testimonis de la República i la lluita feminista i antifranquista, acompanyada de música i dansa.
- “La Barcelona incòmoda”, jornades de debat sobre memòria i espai públic (abril i maig): el 6 d’abril es duran a terme la conferència inaugural i la primera taula rodona, “Monumentalitat republicana en democràcia”. El cicle té com a objectiu generar un espai de diàleg sobre la recuperació de la memòria a l’espai públic, com és el cas de l’antiga presó Model.
- Mural de l’alumnat de l’Escola d’Art La Industrial (7 d’abril): partint de l’exili republicà, l’alumnat de l’escola representarà les migracions contemporànies mitjançant el llenguatge de l’art urbà com a metodologia pedagògica. Es tracta d’una activitat promoguda per l’Observatori Europeu de Memòries (EUROM) de la Fundació Solidaritat UB.
- IAIA, de la Companyia Mambo Project (8 i 9 d’abril, aforament limitat): espectacle documental i multidisciplinari en què el públic entra al menjador de ca la iaia per reconstruir i reviure els seus records. A l’obra hi conviuen passat i present per descobrir i entendre la història de les nostres àvies, marcada inevitablement per la postguerra i el franquisme.
- Cercavila republicana i ofrenes florals (10 d’abril): el recorregut començarà a la plaça del Virrei Amat en direcció a la plaça de la República, amb aturades a la cantonada del carrer d’Alloza i al pla de les Madres de la Plaza de Mayo per fer-hi ofrenes florals. Després de l’ofrena al monument La República, la cercavila clourà amb un acte lúdic i musical als jardins de Llucmajor, on es dipositarà la darrera ofrena floral a les lluitadores i els lluitadors per la República.