Dues noves exposicions arriben a l’escola Ignasi Iglésias

02/03/2022 - 09:55

Una és sobre el dramaturg que dona nom al centre i l'altra se centra en els infants de la república en aquesta escola andreuenca.

El passat 19 de febrer es van presentar i instal·lar a l’escola Ignasi Iglésias dues exposicions. La primera, “Ignasi Iglésias i Pujadas (1871-1928). La vigència d’un mite oblidat” és la mostra itinerant que amb motiu del 150 aniversari del naixement d’Ignasi Iglésias s’ha confeccionat des del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias amb la finalitat de donar a conèixer la vida i obra del poeta i dramaturg andreuenc. Ha estat comissariada pels historiadors Manel Martín i Pascual, Xavier Martín Vilà, Jaume Comas i Gras, Jordi Petit i Gil i coordinada per Pau Vinyes i Roig. Aquesta primera exposició es podrà veure fins a finals del mes de març a l’escola, però després continuarà el seu camí, ja que es tracta d’una mostra itinerant.

La segona exposició porta el nom d'”Els infants de la República a l’escola Ignasi Iglésias (1931-1939)” i té el seu origen en la recerca que Manel Martín Pascual i el fotògraf Xavier de la Cruz i Sala per dur a terme la primera exposició. “Es va descobrir que en el fons Ignasi Iglésias, dipositat a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona per Emiliana Vinyes i Miquel, vídua del dramaturg, hi havia un àlbum de fotografies. Aquest àlbum era un obsequi de Montserrat Roca i Baltà, aleshores directora de l’Escola Municipal Ignasi Iglésias a la vídua de l’escriptor. Datat l’any 1935”, explica Pau Vinyes i Roig, del Centre d’Estudis Ignasi Iglésias.

Es tracta d’una sèrie de fotografies de la masia que en aquella època acollia l’escola. Si bé n’hi ha algunes fetes per algú no professional, les dotze últimes sí que ho són. Segons els historiadors que han fet la investigació, es podria tractar de fotografies fetes per la fotògrafa austríaca Margaret Michaelis, ja que a finals de l’any 1934 va fer un reportatge fotogràfic de la Casa Bloc, edifici just davant de l’escola, a l’altra banda del passeig de Torras i Bages. Les imatges aborden el dia a dia de l’escola: jugant a bàsquet, cuidant i treballant a l’hort, realitzant classes a l’aire lliure, etc. “No tenim cap document, però hi ha la intuïció que aquestes fotografies les va fer la Margaret Michaelis, que havia arribat a Catalunya fugint del nazisme, però no ho sabem del cert”. Michaelis era jueva i moriria el 1985 a Austràlia, on es troba el seu llegat fotogràfic. Ara aquestes fotografies històriques es poden a l’escola Ignasi Iglésias, on es quedaran per sempre.

A la presentació, que es va dur a terme a la sala polivalent del centre, hi van assistir unes 80 persones, entre elles, un dels pocs supervivents que queden de la República. També hi va assistir en Jordi Rabassa, regidor de memòria democràtica de l’Ajuntament de Barcelona.