Durant el mandat anterior, la transformació del barri del Bon Pastor va ser radical, i es va poder dur a terme gràcies a la forta incidència del Pla de barris, que, juntament amb el Pla d’actuació del Districte, va invertir en millores a l’espai públic i va posar en marxa diversos projectes socials de gran rellevància.
Des del 2019, les prioritats del Districte de Sant Andreu al barri del Bon Pastor han estat diverses, però destaquem el treball per a la culminació del procés de reallotjament del veïnat de les Cases Barates, la urbanització dels entorns dels cinc nous edificis construïts per l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona i l’habilitació del nou Museu de
l’Habitatge Obrer per recordar el passat del barri. En el moment de redactar aquest llibre de mandat, els darrers veïns i veïnes estaven sent reallotjats als nous pisos, el museu ja està a punt d’obrir i el barri ha guanyat més de 20.000 m² d’espai públic destinat a jocs infantils, mobiliari urbà i molta zona verda.
La vida del Bon Pastor ha estat sempre lligada al seu polígon industrial. En ple segle XXI, el repte del darrer gran polígon urbà de Barcelona és adaptar-se a les necessitats de petites i mitjanes empreses per continuar sent un pol d’atracció de teixit productiu i oferir feina de qualitat a les veïnes i veïns de la ciutat, especialment als residents dels barris propers. Amb aquesta voluntat, des de l’Ajuntament s’ha acompanyat en processos de dinamització industrial i s’han impulsat canvis urbanístics que busquen aconseguir millores en aquesta línia. D’una banda, el gran solar de l’antiga Mercedes ja té una proposta ferma i consensuada, que, a més de millorar la connectivitat entre els barris de Sant Andreu i el Bon Pastor, oferirà nous habitatges —molts dels quals seran protegits—, grans espais verds, nous equipaments i nous centres econòmics.
D’altra banda, s’ha resolt el litigi amb el centre comercial La Maquinista, gràcies a un acord entre l’Ajuntament i el promotor privat. Aquest acord aturarà el creixement previst del centre comercial i permetrà construir nous habitatges a la zona nord del barri. El veïnat també ha rebut amb il·lusió l’inici de les obres del pont del carrer de Santander, que connecta el Bon Pastor i la Verneda. Gràcies a la reivindicació veïnal, ara aquest espai serà més segur per als vianants i disposarà d’un carril bici a banda i banda de la calçada.
Hem continuat treballant, en aquests anys, en l’aposta per l’educació pública al territori. Hem vist, amb gran alegria, com s’inaugurava l’Institut de Jardineria Rubió i Tudurí —que va obrir les portes el 2019— i la posada en marxa de la reivindicada Escola La Maquinista, inaugurada el 2021. Durant aquests quatre anys també hem acompanyat l’Institut Escola El Til·ler i hem treballat per la seva ampliació i consolidació.
En l’àmbit de la recuperació de la memòria històrica del barri, hem de celebrar la inauguració dels jardins d’Isabel Domínguez Paniagua, una activista veïnal que dona nom al primer espai amb nom de dona al barri, situat davant del nou Mercat del Bon Pastor, obert també en aquest mandat. Tota una fita. La tasca, però, no s’acaba aquí, i aquest 2023 s’iniciaran nous projectes lligats a les memòries veïnals, com les obres per a la instal·lació d’una locomotora al parc de La Maquinista, la dignificació de la morera del carrer de la Sèquia Madriguera o la millora de les mitgeres de la plaça de Félix Rodríguez de la Fuente.
Finalment, però no menys important, el Pla de barris ha continuat treballant al Bon Pastor per mitjà de projectes socials rellevants com els campaments urbans Baobab o el canguratge Municipal Concilia, per a famílies amb infants d’1 a 12 anys. També s’han iniciat programes de foment de l’ocupació per a col·lectius vulnerables i s’ha posat en marxa l’ambiciós Programa de finques d’alta complexitat, que ha permès rehabilitar edificis d’habitatge privat per fer-los més sostenibles i accessibles.