Durant un any, la ciutat acollirà la Capital Europea de la Democràcia amb un seguit d’esdeveniments, conferències i activitats d’àmbit local, metropolità, europeu i internacional vinculats a la innovació democràtica i a la participació ciutadana, però també a la cultura, l’educació i a l’espai públic. Una de les seus oficials serà el Canòdrom, l’Ateneu d’innovació Democràtica de Barcelona, que acollirà diverses activitats al llarg de l’any.
El passat dijous 14 setembre va ser el tret de sortida del programa d’activitats al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, vespre del Dia Internacional de la Democràcia, que se celebra cada dia 15 de setembre a escala europea. L’objectiu és fomentar la participació ciutadana, visibilitzar experiències d’èxit i exercir la voluntat de millorar les nostres democràcies, conjuntament amb la ciutadania, societat civil, representants polítics i institucions.
«Un reconeixement que té a veure amb el fet que la democràcia va néixer a les ciutats, que han estat el bressol de la democràcia a Europa i són el lloc que, en el nostre continent hem de centrar el debat, la seva defensa i millora», ha esmentat Jaume Collboni, l’alcalde de Barcelona. Per la seva banda, Dubravka Šuica, vicepresidenta de la Comissió Europea, ha afegit que «Barcelona és un excel·lent exemple de ciutat que fa costat a la innovació en totes les seves formes» i ha reivindicat la defensa de la participació democràtica des de l’àmbit local.
Un programa d’activitats que promou un futur més democràtic i inclusiu
El programa d’esdeveniments ha estat presentat per l’Oficina Tècnica de la Capital Europea de la Democràcia, formada per l’Ajuntament de Barcelona i el Pla estratègic metropolità de Barcelona (PEMB) i impulsada per The Innovation in Politics Institut. Amb un programa de més de 40 actes, algunes de les activitats se celebraran al Canòdrom fins a l’octubre de 2024, entre les quals destaquen el Decidim Fest 2023, que del 18 al 20 d’octubre reivindicarà el lloc que mereix la democràcia, la tecnologia i la intel·ligència col·lectiva, o la reunió de la Xarxa de ciutats ECoD, on 21 ciutats es reuniran per parlar de la transició digital entre el 17-19 de novembre de 2023. El programa dona el tret de sortida amb una conferència inaugural del filòsof Daniel Innerarity i Viviane Reding, excomissionada Europea de Justícia, drets fonamentals i ciutadania el 5 d’octubre al CCCB.
Diferents institucions han començat a participar en el desplegament del programa, com la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya o el Consorci Localret. A més, un entramat d’entitats relacionades amb el camp de la innovació i la democràcia col·laboraran en els diferents actes, com el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), la Biennal Manifesta, el Smart City Expo World Congress, el CIDOB o el Barcelona Supercomputing Center (BSC). A escala internacional, també s’estan creant aliances amb organitzacions com Re-Imagine Europe, l’OCDE o l’International Youth Think Tank.
Cinc experiències de participació ciutadana i innovació democràtica
A finals de desembre del 2022, Barcelona va ser escollida la futura Capital Europea de la Democràcia. Amb la seva candidatura va exposar cinc experiències o projectes de participació ciutadana i innovació democràtica destacades en aquest camp i que han estat d’alt impacte per a la ciutat, una de les quals és el Canòdrom, un Ateneu d’innovació digital i democràtica.
Les altres, quatre estan conformades per la plataforma digital de participació ciutadana Decidim, els pressupostos participatius de la ciutat, les Assemblees Ciutadanes deliberatives — el Fòrum Jove i el procés participatiu vinculat a Assemblea Ciutadana pel Clima— i la Superilla Barcelona.