El passat dijous 28 de novembre, el Centre de Vida Comunitària va organitzar junt amb la Fundació Pere Closa una formació en format de taula rodona per a les professionals del territori sobre la perspectiva intercultural en el poble gitano.
Per a que aquesta esdevingués es va convidar a l’Ana Álvarez, responsable de Dinamització i Cohesió Social del Casal de Barri La Vinya, com a conductora de la xerrada i al Miguel Ángel Franconetti, patró i Cap de l’Àrea de Promoció de la Fundació Privada Pere Closa com a persona entrevistada que va obrir tota la seva expertesa amb els professionals.
En forma de rotllana, diferents serveis de l’atenció social de Trinitat Vella, Besòs, Baró de Viver i Bon Pastor, van poder participar, preguntar i escoltar la visió de persones de la pròpia comunitat: Com esperen ser ateses, com sortim a buscar i com acompanyem a la població gitana.
A través d’un imaginari complex i ple de riquesa cultural, es va parlar de les diferents branques que abracen tant a la comunitat gitana, com a qualsevol altra cultura no hegemònica: parlem d’una mirada diversa, on hi ha cabuda per a una perspectiva més àmplia del que estem acostumades a treballar.
Es tracta d’una transformació contínua, de poder acompanyar des de l’escolta, des del reconeixement segons les diferents relacions socials que existeixen en cada cultura: en el cas de la població gitana, igual que en altres comunitats, les transicions vitals són molt diferents de les hegemòniques i com aquestes molts cops confronten amb la diferència de ritme en el sistema educatiu, per exemple.
Es va obrir una gran finestra a poder acompanyar la diferència que ens representa per als professionals, amb recursos comunitaris, tot oferint les eines necessàries per a generar una escolta activa de les necessitats i obrint la interacció amb l’espai perquè aquesta sigui inclusiva i plural, des de la comprensió cap a l’altre.
Gràcies a Radio Trinijove vam poder retransmetre la conversa en directe a la ràdio perquè les professionals poguessin seguir la formació de manera remota i consultar-la posteriorment. A més l’autor Daniel Díaz, va il·lustrar tota la trobada, tot ressaltant els conceptes claus i anecdòtics.
Esperem generar més espais de debat com aquest, on poder continuar repensant l’acció comunitària juntes.