El Parc de la Maquinista canviarà de nom

11/03/2021 - 08:49

El Districte de Sant Andreu va aprovar al darrer plenari elevar a la comissió de nomenclàtor el canvi de nom d'aquest espai per Parc dels Treballadors i Treballadores de La Maquinista per visibilitzar els que van ser els protagonistes d'un dels principals nuclis del moviment obrer al Districte.

L’empresa va néixer el 1855 i es va establir a la Barceloneta. Més de mig segle després, el 1917, va començar la construcció d’una nova fàbrica a l’actual barri del Bon Pastor. Aquests tallers es van desmantellar el 1993. Al llarg de gairebé 80 anys, ‘La Maqui’ va marcar el desenvolupament dels barris.

A la fàbrica de Sant Andreu hi van arribar a treballar 3000 persones, convertint-se així en una de les fàbriques més grans del nucli urbà de Barcelona i els seus treballadors van protagonitzar moments molt importants pel moviment obrer de la ciutat. Als tallers de la Barceloneta, els obrers es van organitzar contra el que es coneixia com “maquinisme”, les primeres mecanitzacions, i van fer de forma gremial la primera vaga general de l’estat el mateix any del seu neixement. La fàbrica de la Barceloneta també seria un punt d’entrada de les idees anarquistes i socialistes.

Ja a Sant Andreu, el 1936 es va col·lectivitzar la fàbrica arran de la derrota del Cop d’Estat del 18 de Juliol de 1936 i de la revolució anarquista que es va viure a Catalunya en paral·lel als dos primers anys de la Guerra Civil. La MTM va intervenir directament en la Comissió d’Indústries de Guerra de la Generalitat de Catalunya. Amb la incorporació de molts dels seus treballadors al front. També en aquest moment, les dones van entrar a formar part de la plantilla de l’empresa.

Després de la Guerra, durant el Franquisme, i organitzats de forma clandestina, els sindicalistes de La MTM van protestar en defensa dels valors republicans i demanant uns mínims salarials de subsistència. El moviment obrer va aprofitar les escletxes del sindicalisme vertical per defensar millores laborals i salarials.

Durant la crisi energètica de 1973 i la en plena transició cap a la democràcia, els obrers van obrir nous fronts en defensa de les llibertats i per al manteniment de la producció i la feina. Des d’un sindicalisme ja en democràcia, els treballadors de la MTM van haver de seguir lluitant i ho van ver amb una llarga i combativa activitat sindical per corregir els processos de reconversió i deslocalització industrials.

La maquinista es va acabar d’enderrocar el 1993 i, avui, un parc recorda la seva importància pel barri. Un cop es tanqui el canvi de nom, també s’hi recordarà les persones que hi van treballar i el seu paper pel desenvolupament del moviment obrer a Barcelona i Catalunya.

Fotos: Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu / Donació d’Àngela Majó i fons Sebastià Què.